DANI OPĆINE

UZ DAN OPĆINE ŠENKOVEC Načelnik Meglić: Usmjereni smo prema razvoju

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općina Šenkovec će 22. svibnja, na spomendan svete Jelene Križarice, zaštitnice župe, proslaviti svoj 26. rođendan

Proslava će započeti misnim slavljem u 11 sati u župnoj crkvi, dok će se sjednica održati u 19 sati u ŠRC Gorčica.

Povodom Dana Općine organizirati će se i brojne druge manifestacije o kojima nam je više ispričao načelnik Općine Robert Meglić.

– Obilježavanje Dana Općine već je praktički započelo nedavno održanom izložbom rotvajlera te posjetom motociklista koji su obilazili sva mjesta područja novoosnovane Turističke zajednice „Srce Međimurja”. U Knezovcu je održano i predavanje „222. godine od prvog spomena Knezovca” a ono što nam predstoji je stolnoteniski susret između mještana Šenkovca i Knezovca koji će se održati na ŠRC Gorčica 20. svibnja.

Na sam Dan Općine, u srijedu, 22. svibnja već tradicionalno će u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec svoja vrata otvoriti kapela sv. Jelene gdje će predavanja za javnost održati viša kustosica MMČ Branka Marciuš, i to u 12, 15:30 i 17 sati, a kapela će za razgled biti otvorena od 10 do 17 sati. Vrhunac proslave će biti 24. i 25. svibnja kad na ŠRC Gorčica dolazi glazbeni sastav „Cure iz centra”, a predgrupa će im biti tamburaški sastav „Žice”. Dan kasnije program započinje u jutarnjim satima košarkaškim haklom, a navečer će prvo zasvirati tamburaški sastav „Prim” a nakon njih slijedi veliki koncert Miroslava Škore, ističe načelnik Općine. Na proslavi će se naći za svakoga ponešto, a kako doznajemo, posebni naglasak će ove godine biti na kapeli sv. Jelene:

– Želimo priču oko kompleksa i kapele sv. Jelene dići na višu razinu i s tim razlogom je osnovan i općinski Odbor za turizam. Ove godine kreirali smo magnetiće s motivom kapelice, a dijeliti će se i razglednice s motivom kapele. Također je izrađen i prometni elaborat na temelju kojeg će se postaviti prometna signalizacija, odnosno putokazi koji će voditi do kapele, ističe načelnik.

Izazovi

Dan Općine ujedno je prilika da se osvrne i godinu unazad pa Robert Meglić ističe:

– Bilo je izazovno ali smo skoro sve zacrtano uspjeli realizirati te smo razvrstani u 8. skupinu razvijenosti. Tu smo uz Grad Čakovec jedini u Međimurju. Međimurske vode i Međimurje plin odrađuju svoj dio posla pa možemo reći da je komunalna infrastruktura zamijenjena, a od planova i radova ostala nam je realizacija kvarta Prvomajska za što smo radili izmjene građevinske dokumentacije na prijedlog Međimurskih voda. Velik projekt na koji sam ponosan su katastarske izmjene koje se možda ne vide, ali će pomoći brojnim mještanima da imaju čiste papire i sve na jednom mjestu. Sredstva za to dobili smo od Vlade RH, odnosno Državne geodetske uprave, a koliko je to važno govori da projekt košta više nego Pelješki most. Ono što moram istaknuti je da smo u tom projektu uz Općinu sv. Juraj na Bregu prvi u Međimurju gdje se to odrađuje i po čestici mještani štede oko 600 eura, a sve bi trebalo biti gotovo do kraja godine, napominje načelnik Meglić te nastavlja:

– Sanirano je klizište u ulici Vlahe Bukovca za što smo dobili 175.000 eura od resornog ministartva, a i vrtić je u fazi rekonstruiranja. Završetak je planiran za 27. lipnja i za to smo dobili 670.000 eura iz EU fondova, dok smo ostatak do ukupnog iznosa od 831.000 eura sami pokrili. To će biti od posebnog značaja za 117 mališana, a ono što još moram istaknuti, za njih pokrivamo i 60 posto troškova boravka. Kad smo kod vrtića, uspješno je, uz korekcije, realiziran i projekt „Sretno djete”, napominje načelnik.

Tu se ne staje s radovima u Općini, predstoji i obnova šest dječjih igrališta, a prijavljen je i projekt izgradnje pristupne rampe za invalide kod zgrade Općine. Ono što će pak posebno razveseliti mještane Knezovca, nakon 27 godina od obećanja da će se urediti cesta prema Šenkovcu, za istu je izrađen projekt te se traže izvori financiranja, a nastaviti će se i radovi na uređenju pješačkih staza od Knezovca prema Slemenicama i Mačkovcu, odnosno Balogovcu.

– Dio projekata u Knezovcu je već i odrađen pa tako imamo i nove led reflektore na rukometnom igralištu, napominje načelnik.

Planovi

– Što se tiče planiranih projekata, za njih se redovito prate natječaji kako bi se privukla sredstva, a osluškivaju se i želje mještana.

– Imamo dosta upita vezanih uz asfaltiranje ceste kroz Ksajpu ali tu je dio prometnice naš a dio Gradski. Da to sad asfaltiramo ne bi se puno dobilo, to bi trebalo urediti po principu obilaznice i da se spoji sa novom obilaznicom koja se gradi kod Nedelišća, napominje načelnik te dodaje:

– Općina stoji financijski dobro ali ćemo se morati kreditno zadužiti da bi se realizirali svi planirani projekti. Pokušavamo što više sredstava povući iz EU fondova i kroz natječaje resornih ministarstava. Socijalno smo osjetljiva Općina te stalno povećavamo naknade za potrebite, a podržavamo i rad udruga na koje sam posebno ponosan. Želja mi je da put razvoja usmjerimo prema turizmu, zato je tu nova TZ „Srce Međimurja”. Imamo kapelu sv. Jelene, imamo OPG-ove koji proizvode rakiju, ulje, slatkiše i želja mi je da se te mikrolokacije povežu i preporučuju turistima, ističe Robert Meglić plan razvoja Općine. I za kraj, načelnik se osvrnuo na suradnju s Općinskim vijećem:

Suradnja je takva kakva je, ali zajednički cilj nam je boljitak svih mještana, zaključak je općinskog načelnika.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3604

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije