Centar za kulturu: Koncert Lidije Bajuk Quarteta i skupine Duga

U sklopu međunarodnog IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska 2007. – 2013. na Tribini ČČ, 17. svibnja u 20 sati koncert će održati Lidija Bajuk Quartet & Pjevačka skupina Duga iz mađarske Nagykanizse.

Quartet čine Lidija Bajuk (glas, gitara, violina), Branko Trajkov (glas, gitara, udaraljke: tapan, udu, cajon), Stanislav Kovačić (violončelo) i Antun Božić (glas, hrvatska tradicijska glazbala: tambura, jedinka, dvojnice, diplica, gajde).

Lidija Bajuk rođena je u Čakovcu, živi u Zagrebu. Članica je Društva hrvatskih književnika, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva skladatelja i Upravnog odbora Matice hrvatske. Diplomirana je učiteljica i knjižničarka te diplomirana etnologinja i antropologinja. Doktorandica je poslijediplomskog Studija hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i radi u Institutu za etnologiju i folkloristiku.

Za svoj književni i glazbeni rad primila je više državnih nagrada. Objavila je šest samostalnih zbirki pjesama. Kao jedna od utemeljitelja suvremene hrvatske etno scene 1994. godine, sudjelovala je u stvaranju kultnog albuma Ethno Ambient Live/Arhaične pjesme iz Hrvatske. Objavila je samostalne etno- audio albume Zora-djevojka (1997.), Kneja (1999.), Tira les (2001.), kantautorski Luna (2005.) i božićni Zipčica (2010.).

U izdanju londonskog priručnika The Rough Guide to World Music – Africa, Europe and the Middle East (World Music Network, London, 1999.) istaknuta je kao jedna od značajnih izvođača hrvatske etno scene. Sklada i pjeva za film i kazalište, surađuje s vrhunskim glazbenicima, s ekološkim i humanitarnim udrugama, s kulturnim i obrazovnim institucijama. Prema njezinim scenarijima za obrazovni program HTV-a snimljene su tv-emisije na etnološke teme.

(Su)autorica je i/ili (su)urednica brojnih etno(muziko)loških projekata. Surađivala je s vrhunskim hrvatskim glazbenicima te s Jamesom Taylorom, Seanom i Jamesom Cannonom i Dominicom Duddilom (UK), Vladom Kreslinom i Ljubom Jenče (SLO). Hrvatski je tradicijski, vlastiti glazbeni i književni te stručni rad predstavljala u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Makedoniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, Ukrajini, Rusiji, Francuskoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Grčkoj, Nepalu, Tibetu, Kanadi, Kolumbiji, Brazilu, Velikoj Britaniji i Argentini.

Pjevačka skupina DUGA osnovana je 1991. u Nagykanizsi. Od samog početka skupinu vodi Yvette Barath.  Njihovi nastupi ispočetka su bili vezani samo za Nagykanizsu i okolicu, no s vremenom je zbor napredovao i počela su gostovanja diljem županije, cijele Mađarske i u inozemstvu. Počeli su sudjelovati na natjecanjima i osvajati vrijedne nagrade.

Osnova repertoara zbora su djela Ferenca Farkasa, rođenog u Nagykanizsi. Repertoar zbora je vrlo širok i raznolik, od renesanse i baroka do suvremenih autora. Svoje pjevanje snimili su na dva CD-a koja su i od strane publike i kritike primljena s oduševljenjem. Sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima donijelo im je nekoliko nagrada od kojih treba izdvojiti Zlatnu diplomu na festivalu u Italiji (Garda). Ulaz na koncert je slobodan.


Predstavljanje knjige portreta Lepšega ne kak je Međimurje

U srijedu, 16. svibnja u 19.00 sati organizira se svečano predstavljanje  knjige portreta kulturno – umjetničkih udruga Međimurske županije pod nazivom “Lepšega ne kak je Međimurje” koje će se održati u dvorani Centra za kulturu uz prigodni program.

Riječ je o zamašnom projektu kojim su se objedinile «osobne iskaznice» udruga, članica Zajednice HKUU Međimurske županije, njih ukupno 66. Tako razvijen amaterizam, s obzirom na broj žitelja, nema nijedna županija u Republici Hrvatskoj. Knjigu je priredio prof.dr.sc. Stjepan Hranjec, nakladnik je Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, sunakladnik Zajednica HKUU MŽ, grafičko oblikovanje i dizajn Praxis Vision Čakovec, dok je knjigu tiskalo poduzeće Zrinski d.d.

Izlaženje ove knjige poklopilo se i sa činjenicom da su njen autor i Zajednica HKUU Međimurske županije dobitnici ovogodišnje županijske nagrade “Zrinski”. U programu predstavljanja knjige kojeg je osmislio predsjednik Zajednice Dejan Buvač predstavit će se folkloraši, tamburaši, puhači, pjevači, glumci te najmlađi čuvari kulturnog naslijeđa malog Međimurja, a ulaz je slobodan.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije