Kakve nas promjene očekuju u carinskom poslovanju?

U petak, 13. travnja u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec održana je sjednica Gospodarskog vijeća na kojoj su na dnevnom redu bile informacije o najnovijim promjenama u carinskom poslovanju vezano za ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju. O tome su članove vijeća upoznali Roman Laptoš, pročelnik Carinarnice Varaždin i Marijan Pongrac, pomoćnik pročelnika.

Predstojeće promjene obuhvaćaju pristupanje Konvenciji o zajedničkom provoznom postupku koje će uslijediti 1. srpnja 2012. godine, zatim pristupanje europskom tarifnom sustavu 1. srpnja 2013., primjena statističkog prikupljanja podataka “INTRASTAT” za područje cijele Hrvatske od 1. srpnja 2013., primjena elektronskog praćenja kretanja trošarinske robe “EMCS” te elektronskih deklaracija ICS i ECS.

U hrvatskom zakonodavstvu doći će do izmjene Uredbe za provedbu Carinskog zakona (Narodne novine br 29/11), i to u pogledu EORI broja, sigurnosnih odredbi, privremenog smještaja, provoznog postupka i osjetljivih roba i izvoznog postupka.

Promjene će se dogoditi i u nacionalnoj primjeni novog kompjuteriziranog provoznog postupka NCTS i uloge carinskih ispostava u njemu, zatim u jamstvenom sustavu nacionalnog postupka provoza, valjanosti zajedničkog jamstva, oslobođenja od polaganja jamstva, te u pojednostavnjenjima odobrenima trgovačkim društvima (uporaba posebnih plombi, oslobođenje od obvezujućih ruta prijevoza, status ovlaštenog primatelja, status ovlaštenog pošiljatelja).

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije