Pismo Čakovčanke: Kako mi nije uspjelo prevariti državu

U redakciju našeg portala pristiglo je pismo jedne Čakovčanke koje prenosimo u cijelosti:

Čitam i slušam ovih dana o utajama poreza, o tome koliko je građana uspjelo prevariti državu za milijunske iznose. I ja sam pokušala za 500 kuna, ali mi nije uspjelo. Jer zakon je zakon. To se mora poštivati. Priča ide ovako.

Zaustavili mene pred godinu dana policajci. Na nekoliko desetaka kilometara vidjeli oni mene da krećem, vidjela ja njih da me se spremaju zaustaviti. Budući da je to bilo blizu granice, mislila sam da kontroliraju dokumente i nisam se vezala jer ću ionako morati stati. Ja u drugoj, jedva da imam dvadeset… i oni me očekivano zaustave. I pošto nisu imali ništa drugo, a proračun treba napuniti, dosjetili su se da nisam vezana.

I tako je počelo dvadeset minutno nadmudrivanje. Malo su odlazili u svoj auto, provjeravali dokumente, izlazili van uvijek s riječima: “Gospođo, ne kažnjavamo mi vas nego Država. Znate da niste bili vezani.” Unatoč apsurdnoj situaciji, gdje je svaki svakoga vidio od kretanja do zaustavljanja,nisam se za ništa uspjela izboriti. Teško je protiv Države. Vjerujem da bi bilo lakše da sam u navčaniku imala više od 20 kuna. Ma, gdje ćeš Državu vrijeđati s 20 kuna kad ti može uzeti 500.

Već dobrano iznervirana, nakon dvadesetak minuta. rekla sam im, konačno, da mi ili napišu kaznu ili me zatvore. Njihov zapisnik nisam htjela potpisati. To mi je prvi prometni prekršaj od kada imam vozačku (30 godina). Ispričam ja sve to svojim prijateljima. Neki od njih su i pravnici.

“Pa nisi valjda luda da im to platiš. Ideš sucu za prekršaje, traži suočenje, ako i izgubiš, opet nemoj platiti. Za tako mali iznos sudac će ti dosuditi društveno koristan rad. Toga ionako nema i to će otići u zastaru.

Dobila ja ček na 500 kuna i smijuljim se u sebi kako ću konačno i ja prevariti Državu. Zaboravim ja na sve to. Prijavljujem porez. Računam koliko bih trebala dobiti povrata. Veselim se da ću si pokriti barem pola minusa.

I dođe dugo očekivano rješenje o povratu poreza.Na moje zaprepaštenje: BEZ OPOMENE, BEZ ODLUKE SUCA ZA PREKRŠAJE DA SAM KRIVA, Država si je naplatila 500 kuna. Tko bi rekao da imamo tako ažurnu administraciju! Ne znam samo kako su mene i meni slične pronašli za mjesec-dva, a one, čiji iznosi imaju četiri – pet puta više nula od mojega, ne. Možda i zato što imaju više od 20. Možda i zato što imaju više od 20 kuna u novčaniku?!

Čakovčanka
(podaci poznati uredništvu)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije