Donja Dubrava: Studenti proveli akciju Prevencijom do zdravlja

Protekle nedjelje u Donjoj Dubravi održana je  prva u nizu javno-zdravstvenih akcija u okviru projekta “Prevencijom do zdravlja“. Projekt se već dvije godine provodi u pojedinim mjestima Međimurske županije.

Provoditelji projekta su studenti Medicinskog  fakulteta Zagreb u suradnji sa općinama i lokalnim udrugama. Teme su bile najčešće bolesti srca i krvnih žila.

Sudionici javno-zdravstvene akcije su bili upoznati sa načinima ranog otkrivanja, prevencije i pravilnog liječenja povišenog krvnog tlaka, povišenih masnoća, kao i pravovremenog prepoznavanja simptoma srčanog i moždanog udara. U okviru akcije je održano izlaganje o ovim bolestima, a sudionicima je na kraju izmjerena vrijednost šećera u krvi i tlaka.

Naime, broj oboljelih od ovih bolesti se u posljednjih godina stalno povećava te se javlja potreba za edukacijom ljudi u svrhu prevencije ovih naizgled bezazlenih i “običnih” bolesti, a u stvarnosti vrlo opasnih. U Hrvatskoj,  kao i u našoj županiji kardiovaskularne bolesti na vrhu su ljestvice po smrtnosti, a 2010. godine od njih je u Hrvatskoj umrlo 25.631 osoba (49,2% od ukupnog broja umrlih u toj godini), a 568 osoba bilo je iz Međimurske županije (46% od ukupnog broja umrlih).

Provoditelji ove akcije bili su studenti Marko Crnković, Božidar Poljak i Ana Slamek bacc. sestrinstva u suradnji s Općinom Donja Dubrava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije