OŠ Donja Dubrava: Učenici jedan dan u ulozi djelatnika škole

Osnovna škola Donja Dubrava došla je na zanimljivu ideju da se učenici jedan dan zamijene s zaposlenicima škole koja je tako 27. ožujka bila pod učeničkim nadzorom. Projekt je predložila ravnateljica Mirjana Ribić koja kaže kako je većina zaposlenika idejom bila oduševljena, no bilo je i onih koji su smatrali da je to omalovažavanje njihovog poziva.

Usprkos tome ideja je realizirana i naišla je na neočekivano obostrano oduševljenje. Raspisan je natječaj za sva zanimanja u školi. Zainteresirani za pojedini posao su molbe trebali predati u tajništvo škole, a čemu je prethodilo učenje načina njihovog pisanja. Tako je Klara Dolenec, učenica 8.b razreda, izrazila želju biti ravnateljicom škole. U svojoj molbi ona je napisala: “Poštovani, podnosim zamolbu za ravnateljicu. Zainteresirana sam za tu poziciju jer bih htjela vidjeti kako je to voditi školu (a to bi mi se odrazilo i na daljnje vođenje nekog poduzeća ili ustanove i odgovornosti). Smatram da sam sposobna za to zbog svoje odgovornosti, komunikativnosti i općeg uspjeha.”

Nakon prikupljenih molbi učitelji su, prema poznavanju učenika i njihovih sposobnosti, birali svoju zamjenu za taj dan, određivala je administracija škole, školska kuharica i domar, što znači da je bilo interesa i za pomoćna zanimanja. Dogovoreno je da se učitelji biraju samo za jedan sat koji su pripremali zajedno s predmetnim učiteljem kojemu su i oni morali donijeti svoj koncept nastavnoga sata. Odnosilo se je to na predmetnu i razrednu nastavu. Radni dan je započeo njihovim zajedničkim okupljanjem u zbornici, a za vrijeme velikoga odmora “učitelji” su jeli u blagovaoni učitelja, a ovi pak zajedno s ostalim učenicima.

Školska kuharica Milica Švenda asistirala je “kuharu” Tomislavu Radmaniću koji je posao obavio besprijekorno, a školski domar je bio Željko Međimurec koji je na tom poslu zamijenio Vladimira Čmrleca.

  -Svrha ciljanog je postignuta i to me raduje. Upoznali smo neku “novu” djecu ne znajući kakvi se kapaciteti među nama kriju. Učenici su pokazali da znaju biti i “odrasli” kada to zatreba, pokazali su da su bili prave zamjene bez ikakvih problema -rekla je ravnateljica Ribić.

Novinarska grupa je provođenje projekta snimala s četiri kamere od čega će biti napravljen film koji će roditeljima biti prikazan na kraju školske godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije