Prelog: Građanima dijele žute i crvene kartone

Malo ste se preračunali i otpad odložili u kantu tako da se poklopac ne može zatvoriti? Evo vam žuti karton. Ponovite li taj prekršaj još jedanput, dobit ćete crveni karton i 10 kuna kazne. Takav sustav upozoravanja, sličan onom na nogometnim travnjacima, uveli su u gradskoj komunalnoj tvrtki Pre-kom iz Preloga.

Da je zbrinjavanje komunalnog otpada u Međimurskoj županiji na zavidnoj razini, u što se nedavno mogla uvjeriti i ministrica Mirela Holy, već je dobro poznato, no sad se otišlo i korak dalje – nediscipliniranim građanima na kante će se lijepiti žuti i crveni kartoni.

– Projekt su osmislili u Uredu za zaštitu okoliša Međimurske županije, a mi smo ga prvi uveli jer smo u edukaciji građana otišli jako daleko. Za naš edukativni projekt “Ne dvoji nego smeće odvoji” dobili smo i 10.000 kuna od Fonda za zaštitu okoliša pa smo tim novcem tiskali kartone i letke – objašnjava direktor Pre-koma Siniša Radiković.

Žuti karton dobiva se ako se otpad odlaže u krivu kantu ili vreću koja nema oznaku Pre-koma i ako se u kantu stavljaju boce, građevinski materijal ili drugi otpad koji se u nju ne smije odlagati. To nije sve. “Požutjet” ćete i ako komunalni otpad stavljate u posebne vreće namijenjene samo za plastiku, tetrapake ili PET ambalažu, a karton vam ne gine ni ako u kantu stavite više otpada nego što je propisano.

Pre-kom je još prije godinu dana počeo zbrinjavati biootpad, organizira edukaciju djece u vrtićima i školama, pa klinci roditeljima dijele savjete o potrebi odvajanja otpada, a predavanja se organiziraju i po selima za starije građane, sve kako bi se povećala količina korisnog otpada. Rezultati su izvrsni.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije