Fašnjak u Prelogu

U nedjelju, 19. veljače 2012. Turistička zajednica Grada Preloga organizira Fašnik s početkom u 15 sati, ispred Doma kulture Grada Preloga. U očuvanju naše tradicije, red je došao na Fašnjak ili kako danas zovemo – maškare.

Svjesni smo da tradiciju nije dovoljno čuvati samo u mislima, u prepričavanju, već ju moramo i potvrđivati (pa i stvarati) kroz nove doživljaje, druženje, nove maske i nova vremena. Ovaj običaj nije stvar pojedinca ili grupe ljudi, već običaj mjesta, naroda.

U njemu učestvuju svi, svatko na svoj način i zajedno ga završavaju osuđivanjem i spaljivanjem Fašnjaka, krivca za sve naše probleme (kad već ne možemo osuditi one prave krivce). Fašnjak je kriv za plaćanje BMW-a dva puta, farbanje tunela, za pšenicu u silosima, kaj nas je z jadnom rokom pozdrovljal a z drugom peneze jemal. Fašnjak bude rekel da nije kriv “Časni sude nisam kriv” (makar je sedel v Remetincu). Osude mu možemo nabrajati u nedogled, ali u Prelogu jedino kaj je za sada besplatno je “šekret” na pijaci.

Sve navedeno dio je programa koji će se održati na novom trgu ispred Doma kulture Grada Preloga, 19. veljače u 15 sati.

U utorak, 21. veljače od 10 sati organiziran je dječji fašnjak za vrtiće i škole. Za sve sudionike osigurane su krafne, čaj i dobra zabava uz živu muziku.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije