Kesteni su jedan od glavnih simbola jeseni: Znate li kako ih ispeći kod kuće?
Kada netko kaže jesen odmah pomislimo na kišu, opadanje lišća i
naravno, kestene! Ovu omiljenu grickalicu možete kupiti gotovo na
svakom koraku, ali i pripremiti kod kuće.
Nakon što ste ih kupili, dobro ih pregledajte te bacite one koji
na sebi imaju bilo kakvu rupicu. Dobar plod prepoznat ćete jednom
metodom – lagano ga pritisnite vrhovima prstiju – trebao bi biti
blago mekan.
Kako bi se ravnomjerno ispekli važno je prerezati koru, ali
pažljivo. Napravite jednu tanku liniju po sredini ploda – ne
predugačku i duboku. Stavite kestene u jednu posudu i dobro ih
isperite pod vodom.
Zatim ih stavite u plitku posudu za pečenje i pazite da ne budu
preblizu jedan drugome. Pecite u pećnici zagrijanoj na
200°C otprilike 30 minuta. Ogulite koru dok su još
topli. Osim što ih možete jesti tako pečene, možete
napraviti kesten pire, razne namaze i juhe.