Zbog pandemije COVIDa 19 smanjena je potrošnja aronije i njezinih proizvoda, pa je stoga i značajan dio aronije ostao nepobran što je velika šteta za voćare kao i za gospodarstvo
Posljednjeg vikenda u ovogodišnjem rujnu i u kratkim lijepim sunčanim trenutcima završena je berba aronije u gornjomeđimurskim voćnjacima. Ujedno je i podvučena crta pod kakvoću, rodnost i proizvode aronije, voćke ili grma bobičastih plodova.
Urod je bio izvanredno bogat, plodovi, odnosno bobice visoke kakvoće, a prvi sokovi koji su napravljeni izuzetno su ukusni i pitki. Ove godine manje se ubrane aronije preradilo u vino i rakiju, a više u sokove, koji su, pokazalo se minulih godina jako korisni u održavanju zdravog tijela i duha kao i kod liječenja mnogih, pa i opakih oboljenja.
Zbog pandemije COVIDa 19 smanjena je potrošnja aronije i njezinih proizvoda, pa je stoga i značajan dio aronije ostao nepobran što je velika šteta za voćare kao i za gospodarstvo. Isto tako mnogi su se vlasnici odlučili za kasniju berbu, što više u berbu prosušenih bobica. Dobili su manje prinose, ali vrhunsku kakvoću bobica i od njih nastale sokove.
Zato će svi dosadašnji i novi potrošači sokova od aronije imati prigode nabaviti i potom konzumirati njezine, do sada najkvalitetnije proizvode te očuvati dobro stanje tijela i duha, a posrnulost otkloniti na prirodan i zdrav način.
Na vino kao i rakiju trebat će malo počekati jer oni su još u procesima stvaranja, a koliko smo čuli svi proizvodi iz ili od aronije imat će korektne i ugodne cijene.