U međimurskim lovištima sve manje zečeva i trčki

U međimurskim lovištima sve manje zečeva i trčki

– Jedan od zadataka našeg saveza je organizacija lovnog streljaštva za područje Međimurja. Ove godine u Međimurskoj ligi i Prvenstvu Međimurja sudjelovao je do sada najveći broj strijelaca. U 2011. godini pojedinačni prvak u Međimurskoj ligi bio je Mladen Srnec iz LD Zec Čakovec, a prvak prvenstva Međimurja postao je Nikola Srnec, također iz LD Zec Čakovec. Ekipni prvaci Međimurske lige i prvenstva postali su strijelci LD Zec Čakovec. Proteklo je punih 11 godina otkako je ponovno ostvaren značajan rezultat u lovnom streljaštvu. Naši strijelci osvojili su izvanredno drugo mjesto na prvenstvu Hrvatskog lovačkog saveza u Zagrebu. U ime saveza čestitam strijelcima Katanović Josipu, Srnec Mladenu, Šoštarić Josipu, Leskovar Stjepanu, Vargek Dragutinu i Varga Ivici – kazao je Ljubomir Grgec, predsjednik Lovačkog saveza Međimurske županije, na godišnjoj skupštini te krovne
lovačke organizacije u županiji.

U suradnji s Hrvatskim lovačkim savezom LS Međimurja organizirao je dvije smotre lovačkih pasa za potrebe lovaca, s ocjenjivanjem oblika i prirođenih osobina.

– U sljedećoj godini namjeravamo organizacijski provoditi kinološke aktivnosti na način da lovnu kinologiju dignemo na višu razinu, a tu prije svega mislim na natjecanje u kinološkom kupu Svetog Huberta. Svake godine naš savez organizira predavanja za osposobljavanje lovaca unutar Hrvatskog lovačkog saveza. Ove godine bilo je prijavljeno 20 kandidata, koji su svi pristupili ispitu i uspješno položili lovački ispit. Osim za nove lovce, naš savez organizirao je i osposobljavanje za lovočuvare. Za zvanje lovočuvara osposobljen je jedan lovac. Rogisti lovačkog saveza Međimurske županije i ove godine dostojno su prezentirali lovnu kulturu međimurskih lovaca u Hrvatskoj i inozemstvu. Već tradicionalno naš savez sudjeluje na sajmu lova i ribolova u Varaždinu gdje smo predstavili međimursko lovstvo – nabrajao je Grgec.

Lovački savez bio je aktivan i u zaštiti prirode.

– Kod problematike uzgoja divljači osvrnuo bih se na problem fondova sitne divljači pogotovo na našu autohtonu divljač zeca i trčku. Iako lovoovlaštenici ulažu velike napore za podizanjem fondova navedene divljači, rezultati ipak izostaju. Vrijeme je da naš savez u suradnji sa Hrvatskim lovačkim savezom, Međimurskom županijom i nadležnim inistarstvom pokrene inicijativu za provođenje znanstvenih projekata koji bi pripomogli lovoovlašteniciima da se fondovi sitne divljači podignu na zadovoljavajući broj. Jedan od najvećih problema koji je opterećivao rad naših lovačkih društava svakako su naleti vozila na divljač. Donošenjem novog Zakona o cestama zasada je olakšana pozicija  lovoovlaštenika jer po novom zakonu krivnju za nalet divljači treba dokazati – istaknuo je, uz ostalo, Lj. Grgec.

Na svečanosti su
podijeljena i prizanja lovcima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije