U grožđu je izmjereno 87 oeksla sladora, 8,4 posto kiselina i 2,1 kilogram uroda po trsu. Projekt završava iduće godine, a odabrano je pet klonova koji će u daljni uzgoj, a potom i sadnju u vinogradima
Jučer je u vinogradu obitelji Horvat u Svetom Urbanu obavljena berba grožđa sorte pušipel, koje je uzgojen na površinama na kojima se vodi projekt stvaranja autohtone međimurske sorte grožđa, a potom i vina pušipel.
Kako je to zajednički projekt Međimurske županije, Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae, Savjetodavne poljoprivredne službe i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, berbi su nazočili i prvi ljudi ovih ustanova, međimurski župan Matija Posavec, David Štampar i doc. dr. prof. Darko Preiner. Oni su skupa s ljudima iz svojih službi, studenti i profesori Agronosmkog fakulteta u Zagrebu, mr. sc. Miloradom Šubićem, dipl. ing. agr. Marijanom Čižmešijom, Darkom Radanovićem i Markom Puškadijom te članovima obitelji Horvat, Robertom i Vladimirom ustvrdili kako je vinograd u izvrsnom stanju, a grožđe i urod na razini višoj od očekivanog.
Obzirom što se radi o trsovima koji su nastali iz klonova sorte moslavac-šipon-furmint cijeli projekt se odvija pod stručnim nadzorom, pa je tako i urod po trsu ograničen. A on je po trsu iznosio 2,1 kilogram, sladori su bili 87 oeksla, a kiseline 8,4 posto, što su za ovu sortu grožđa izuzetni pokazatelji. Dio ubranog grožđa otpremljen je na Agronomski fakultet na daljnju obradu i nadzor, a preostale količine će Vinarija Horvat preraditi u vino. Projekt završava iduće godine, a u njega je do sada uloženo blizu milijun kuna, od čega na Međimursku županiju otpada skoro 700 tisuća kuna.
Od početnih 32 klona, odabrano je njih pet koji će u daljni uzgoj, a potom i sadnju u vinogradima. Proljetos je na drugoj strani brijega imanja Horvat zasađen i matičnjak klona pušipela, tako da je projektu osigurana budućnost. David Štampar županu Posavcu rekao je kako Hortus Croatiae već ima pripremljen novi plan koji bi mogao biti ostvaren s Međimurskom županijom, kao i s drugim partnerima.
Po završetku jučerašnje berbe Horvatovi su pripremili objed za uzvanike i svoje berače, koji su marnim radom pobrali sve Horvatovo grožđe, a mošt u podrumu već vrije.