
Magistra nutricionizma Diana Gluhak Spajić govorila je i o velikom izboru namirnica koje prirodno ne sadrže gluten te o kontaminaciji istih kod pripreme
Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske uspješno završila projekt pod nazivom “Kad hrana boli! Od sumnje do dijagnoze!” U sklopu projekta održana su dva predavanja stručnjaka sa strane medicine u području gastroenterologije i sa strane nutricionizma. Dva stručnjaka među vodećima u Hrvatskoj na polju celijakije i bezglutenske prehrane.
U prepunoj Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, prisutnima je zaželjela dobrodošlicu predsjednica Udruge Marija Goričanec te zahvalila domaćinu Gradu Prelogu na ocjeni projekta kao značajnog za razvoj civilnog društva i na odobrenim sredstvima.

Dr. Igor Šegović govorio je o celijakiji, imunološki posredovanoj sistemskoj bolesti koju izaziva bjelančevina koja se nalazi u pšenici, raži, ječmu i piru, te bolestima povezanih sa celijakijom. Prisutnima je prikazao kako gluten oštećuje crijevne resice, kada posumnjati na celijakiju, na koje simptome treba obratiti pažnju te postupak testiranja koji se provodi do postavljanja konačne dijagnoze.

Također je naglasila važnost da je bezglutenski obrok nutritivno izbalansiran te izbjegavanje industrijski procesuirane hrane. Da je tema predavanja bila zanimljiva dokazala su i brojna postavljena pitanja na koja su predavači vrlo rado odgovarali.
Predstavljeni su i bezglutenski proizvodi Bez-glutena.hr, distributer a iz Preloga.







