
- Na svečani stol za objed na Uskrs predlažem naš Pušipel classic berbe 2018. tipični pušipel, takav kakav bi trebao svaki biti. Citronaste arome, osvježujući i pitak s 12 posto alkohola, kaže Marko Cmrečnjak, ponajbolji hrvatski vinar iz Vinogradarstva i podrumarstva Cmrečnjak u Svetom Urbanu.
Uskrs je u mnogčemu potpuno različit blagdan od Božića, ali jedan i drugi blagdan imaju zajedništvo u svečanom blagdanskom stolu, jer hrana je temelj ljudskog života koji zatim ispunava i svoja religijska zavjetovanja i nasljednosti. Blagdanski stol okuplja obitelj, rodbinu, prijatelje, susjede, znance i mimoiduće. A i sam Isus Krist za kojeg i zbog kojeg znamo Uskrs kakav živimo preko 2000 tisuća godina, svoje učenike okupljao je za stolom.
Za stolom je blagovao i Posljednju večeru te tako stolu dao
značaj okupljanja i u dobru i u zlu. Uskrs je blagadan dobra.
Blagdan pobjede i stoga su naši davni i nedavni preci za taj dan
na stol stavljali najbolje što su imali. Vino je uvijek imalo
svoje uzvišeno mjesto na stolu, najčešće pred licem gazde kuće,
ali nekada nije bilo takve palete vina kao što je to danas i kada
je gotovo svakom čovjeku ili obitelji moguće barem o Uskrsu
nabaviti flašu ili butelju kvalitetnog i vrhunskog vina.

– Ako me pitate vino iz našeg podruma, onda bez zadrške i
razmišljanja kažem ili predlažem Pušipel classic 2018. vino
božanstvenih karakteristika ili obilježja, obilježja tipična za
Pušipel, Pušipel kakav treba biti, kakav je zamišljen u trenutku
njegovog početka i kakvog danas ima šest-sedam međimurskih
vinara. Vino je suho, citronaste arome, osvježujuće i pitko sa za
ovu sortu fantastičnih 12 posto alkohola. Poslužuje se uz baš sva
međimurska tradicionalna jela, tako da se ne može ‘fulati’ te je
užitak zajamčen, kaže Marko, siguran u ono što vjeruje.

Zapravo, koje god Cmrečnjakovo vino postavite na blagdanski stol
nećete pogriješiti, a ovo su samo kvalitetne preporuke vrsnog
vinara i poznavatelja svih vina, koji slijedećih dana u francuski
Bordeaux, najvinskiji grad na svijetu šalje 1000 boca pušipela,
upravo ovakvog kakvog predlaže za stol na Usksr, blagdan nad svim
blagdanima. A, stol blagdanski se i po vinu cijeni!




