Recept koji jamči uspjeh malih slasnih kuglica obogaćenih omiljenim pekmezom
Slatki simbol poklada su krafne, slastica za koje originalni
recept ne postoji jer svaka domaćica ljubomorno čuva trikove koje
njihove čine najboljima.
Zadovoljna.dnevnik.hr donosi vam
provjereni recept za izradu pokladnica koji jamči uspjeh malih
slasnih kuglica obogaćenih omiljenim pekmezom.
Sastojci:
1 kg glatkog brašna
150 g maslaca
4 jaja
2 žlice šećera
1 žličica soli,
1 dl ulja,
3 dl mlakog mlijeka
1 svježi kvasac (40g)
1 korica limuna
5 do 6 žličica ruma
Priprema:
U toplom mlijeku otopite maslac, izmiješajte pa dodajte kvasac i
ostavite da odstoji. U drugoj posudi izmiksajte jaja te dodajte
šećer i polovicu brašno, te postepeno miješajući dolijevajte
mlijeko i mlijeko sa kvascem. Na kraju dodajte rum i limunovu
korice te umijesite tijesto dodajući ostatak brašna.
Tijesto ne smije biti premekano niti pretvrdo, mora biti podatno
za pravljenje malih kuglica koje po izboru možete odvojati od
tijesta i raditi ih ručno oblikujući svaku posebno među dlanovima
ili na način da tijesto razvaljate i kalupima radite oblike
krafni.
Nakon što ste oblikovali kuglice pokrijte ih krpom i pustite da
odstoje na toplom najmanje pola sta nakon čega su spremne na
pečenje. Zagrijte u dubokoj posudi ulje i dodajite kuglice pazeći
da ne pretrpate količinom zbog čega će temperatura ulja pasti.
Kada se ohlade napunite ih omiljenim pekmezom i posipajte
šećerom. Dobar tek!