Njegove torte pojavile su se na brojnim vjenčanjima, rođendanima i slavljima, a još nikog nisu ostavile ravnodušnim. Zavirili smo u njegovo šećerno carstvo...
Dobar glas daleko se čuje, a onaj o vizualnoj i ukusnoj rapsodiji
slastica Antuna Kocijana došao je i do nas.
Odlučili smo zaviriti u njegovo šećerno carstvo, gdje nas je
ugodno dočekala četveročlana obitelj, a već s vratiju nas je
oduševio miris kolača te uvjerio da smo u društvu pravog
majstora.
Četrdesetogodišnji Toni Kocijan iz Brezja već dugi niz godina
uživa u pripremi kolača i slastica te je glavna majstorska ruka,
već sada dobro poznatih u našem kraju, ‘T&K’ torti. Njegove
torte pojavile su se na brojnim vjenčanjima, rođendanima i
slavljima, a još nikog nisu ostavile ravnodušnim.
Prvu kreativnu tortu napravio je za rođendan svojoj kćeri Ani
Vlastiti uspjeh pripisuje svojoj obitelji, ističe da su svi zajedno uključeni u proces te da bez njihove podrške i pomoći svoj hobi ne bi uspio pretvoriti u posao, koji danas pruža dodatan obiteljski prihod. U priču nas je uvela Tonijeva supruga Katarina Kocijan, koja se prisjetila početaka.
– Prvo je pekao samo kolače, no priča o izradi torti počinje prije 8 godina s rođendanskom tortom, koju je napravila majka jedne kćerine prijateljice. Bila je to Barbie torta o kojoj sam mu pričala, a on je odmah odlučio isprobati može li napraviti sličnu. Anin rođendan je bio nedugo nakon toga pa se odlučio okušati u izazovu, što je pokazalo odlične rezultate – ispričala je. Izrada maštovitih torti za rođendane ubrzo je postala njegova svakodnevica, a rad i napredak najprije su zapazili njihovi rođaci i prijatelji.
– To je bio onaj osjećaj kad te zaista nešto privuče i osvoji na prvu. Nove ideje tražim od samog početka, a moji su kupci vrlo maštoviti pa napredujem sa svakom tortom – dodao je Toni, koji podlogu ima u kuharskoj struci, no smatra kako je izrada ovakvog tipa slastica, u čemu danas briljira, više samouk podvig uz pomoć interneta.
Sve produkte ljudske mašte pretvara u ukusnu zbilju
Ono što ‘T&K Torte’ čini posebnima je Tonijevo umijeće da sve što kupac zamisli, on pretvara u realnost. To uključuje ukrase poput poznatih likova iz dječjih crtića, odjevnih predmeta, cvijeća, slova i brojeva te mnogih drugih oblika. Svaka je torta personalizirana. – Sve što osvane na jednoj torti izrađujem sam. Zapravo je to proces, gdje je od samog temelja sve ručno i domaće izrađeno, od krema, fondana i biskvita do jestivih ukrasa. Takva torta u prosjeku iziskuje tri dana rada i često ima čak 60-ak kilograma. Prvi u redu za izradu su ukrasi, koji se moraju duže sušiti da postanu čvrsti. Uvijek sam volio peći kolače, no posvetio sam se tortama jer su one ‘prazno platno’, gdje imam umjetničku slobodu ukrašavanja – ispričao je.
Najveća moralna podrška mu je upravo supruga Katarina, koja je ujedno njegov najbolji kritičar, dok su u ‘žiriju’ za isprobavanje slastica i šesnaestogodišnji sin Filip te trinaestogodišnja kćer Ana, koji nerijetko uskaču s vlastitim prijedlozima i idejama.
Knjiga recepata krije i njegove tajne za uspjeh
Majstor iza pregače ističe kako je uvijek volio poboljšati standardni recept i dodati svoju notu pa tako ima dug popis prerađenih, ali i vlastitih recepata. Dio svog napretka pripisuje i poznanstvu s Loritom Grgičević Klarić, vlasnicom titule ‘Najljepše torte u Hrvatskoj’ te Vasiliju Vasiljeviću, voditelju radionice za proizvodnju kolača ‘Naša mala zavrzlama’. Njihovih se savjeta i danas rado prisjeti.
– Najčešće radim čokoladne torte, koje većinom ljudi najviše vole. Često improviziram s dodavanjem sastojaka poput lješnjaka i voća, no to ovisi o željama kupca. Najveću motivaciju za daljnji rad nalazim upravo u kupcima jer neprocjenjivo je vidjeti djetetov osmijeh u trenutku kad vidi svoju tortu, a nerijetko su roditelji i plakali od sreće, grlili me i zahvaljivali. Smatram da torta nije samo slastica, već je doživljaj, koji će zauvijek ostati u lijepom sjećanju – poručio je naš sugovornik.
Postoje hobiji, vještine i zanati, koje ljudi rade cijelim svojim bićem, a ta se žar osjeti u produktima njihova rada. Jedan od takvih je i Antun Kocijan, koji će svojim tortama zasigurno osvojiti još brojna srca slatkoljubaca.