Pred nama je još jedna Zeljarijada, a čekaju nas i neki noviteti...
U Vidovcu će od 20. do 23. rujna biti održana 21. po redu
Zeljarijada, najveća gastronomska manifestacija
u Varaždinskoj županiji.
Uz glazbene izvođače, Crvenu jabuku,
Bosutske bećare i Activ band,
posjetitelje očekuje već tradicionalna
mega-sarma pripremljena od Varaždinskog zelja,
kao i Sajam starih zanata,
Gospodarski sajam, Sajam zaštićenih
proizvoda, Međunarodna smotra folkora,
natjecanje u kuhanju ‘Zeljarskog kotlića’,
šaran na rašljama te Vidovečki
gibanik.
Najavljeno je to danas, 17. rujna, na konferenciji za novinare na
koji su bili župan Varaždinske županije Radimir
Čačić, načelnik Općine Vidovec Bruno
Hranić, direktor TZ Varaždinske županije i predsjednik
Organizacijskog odbora Miran Bojanić Morandini,
tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije i predsjednik Hrvatskog
kuharskog saveza Damir Crleni, kao
i Silvija Zagorec iz Povjerenstva za razvoj
ruralnog turizma Općine Vidovec te Marija Cafuk
iz Udruge proizvođača voća i povrća Zeljari.
Noviteti Zeljarijade
Novost je da će Zeljarijada ove godine zapravo početi u osnovnim
i srednjim školama te restoranima.
U četvrtak, 20. rujna, prvi put će se u školama i u restoranima
na jelovnicima naći jela od Varaždinskog zelja, a s ciljem da se
populariziraju jela od ove visokokvalitetne namirnice.
Zelje će za tu prigodu donirati Udruga zeljara.
– Ove godine uključilo se 37 škola s područja Varaždinske
županije koje će u petak na svom meniju u školskoj kuhinji imati
jela od zelja, a za tu prigodu donirali smo 650 kilograma zelja,
što kiselog, što svježeg – rekla je Marija Cafuk, čuvarica
sjemena varaždinskog zelja.
Osim što je nedavna analiza pokazala da je u Hrvatskoj
najpopularnije jelo sarma, rezultati istraživanja provedenog
među potrošačima kiselog zelja na zagrebačkom tržištu pokazali su
da čak 40 posto ljudi preferira varaždinsko zelje, što
je daleko ispred ogulinskog i ličkog zelja, otkrio je župan
Radimir Čačić.
– U Varaždinskoj županiji proizvodimo gotovo deset puta
više zelja nego što ga sami potrošimo, a gleda li se cijela
država, proizvodimo 40 posto hrvatskih potreba. Proizvodnjom
zelja se u našoj županiji bavi 1.500 OPG-ova i promocija putem
ovakve manifestacije, festivala zelja, za nas je jako važna. U
promociju i brendiranje Varaždinskog zelja ćemo krenuti još
snažnije – naglasio je župan.
Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić zahvalio je Varaždinskoj
županiji, županu Čačiću i posebnoj savjetnici i predsjednici TZ-a
Nataliji Martinčević.
– Zeljarijada izlazi van granica Općine i postaje županijski
projekt, a uskoro sigurno i nacionalni. Ove godine imamo tri
općine – partnere, a to su Petrijanec, Maruševec i Vinica koje su
također poznate po proizvodnji Varaždinskog zelja – rekao je
Hranić.
Sarma kakva se ne viđa često
U Vidovcu će u subotu, 22. rujna, u 9 sati početi kuhanje
mega-sarme, koju će prije toga cijelu noć pripremati čak 50
kuhara i učenika.
Za mega-sarmu, koja će prema riječima Damira Crlenija biti duga
oko 1300 metara, biti će potrošeno 1.200 komada velikih
glavica kiselog Varaždinskog zelja, točnije 22.000 listova, a uz
to i 300 kilograma junećeg mesa, 410 kilograma svinjskog mesa,
105 kilograma riže, 75 kilograma kobasica, 25 kilograma brašna,
40 kilograma brašna, 4,5 kilograma svježeg češnjaka, pet
kilograma peršina, 2 kilograma mljevenog papra, a i 2 kilograma
slatke mljevene paprike.
Kuhari i učenici će morati očistiti 350 kilograma krumpira za
subotu, a 150 kilograma za nedjelju.
U Vidovcu će se vjerojatno pripremati i najveća zaprška – od 25
kilograma brašna i 25 litara ulja.
Svečano otvorenje Zeljarijade je u subotu u 14 sati, a rezanje i
podjela mega-sarme počinje u 15 sati.
Izdvajamo i da će u sklopu Zeljarijade, osim gastronomskih,
kulturnih i zabavnih programa, biti održana i edukacija za
poljoprivrednike.
U Maruševcu će u petak, 21. rujna, u 14 sati početi Dani
polja u sklopu kojih će biti održano predavanje o
bakteriozi na Varaždinskom zelju.