Predrag Kočila, dr. med. vet. na svojem je Facebook profilu ponovno je upozorio na opasnosti koje sa sobom nosi konzumacija hrane inficirane mikotoksinima, a koje proizvode plijesni. Njegovo upozorenje prenosimo u cijelosti:
‘Prije nekoliko godina preko medija i stručnih skupova upozoravao sam o opasnostima koje sa sobom nosi konzumacija hrane inficirane mikotoksinima, a koje proizvode plijesni. Plijesni na žitaricama i kukuruzu se najčešće javljaju u vlaznim i toplim godinama pa su tada i trovanja sa mikotoksinima najjače izražena.
Do trovanja može doći kada dugo vremena konzumirate hranu koja u sebi sadrži mikotoksine, ali i kada kratko vrijeme konzumirate hranu koja sadrži veliku količinu mikotoksina. Na slikama se nalaze jetra svinja koja su u zadnjih četvrnaest dana prije klanja konzumirala hranu inficiranu mikotoksinima, jetra koja su u tolikoj mjeri organolepticki promjenjema da nisu čak niti za preradu.
Kao što znate, ljudski organizam ima najviše sličnosti sa svinjskim organizmom pa se tako zbog kompatibilnosti svinjskih i ljudskih organa obavlja i presađivanje srčanih zalistaka svinje na ljude. Ove su slike realnost i stvarnost slikana nedavno mojim rukama, pa vas još jednom upozoravam kako nije dobro hraniti životinje s pljesnivom hranom samo zato jer ju želite potrošiti.
Naročito je velika opasnost u ljudi koji konzumiraju hrane inficirane pljesnima ili pak i ne pljesnima već samo mikotoksinoma. Godine konzumacije hrane za koje ni ne znamo da je inficirana mikotoksinama mogu dovesti čak i do smrti. Šteta što smo se kao država i narod u tolikoj mjeri odrekli domaće hrane i prihvatili tko zna što iz uvoza, samo da ne moramo doma raditi i jer je možda jeftinije.’