SREDNJA ŠKOLA PRELOG dovodi Gastromaniju u centar Čakovca

Petu godinu za redom Srednja škola Prelog organizira Gastromaniju. Riječ je o gastronomskoj manifestaciji škole u kojoj kuharske sposobnosti i snage odmjeravaju učenici i nastavnici Srednje škole Prelog kroz pripremu jela u kotlićima na otvorenom.

– Velika nam je čast i zadovoljstvo što će se ove godine Gastromanija predstaviti u gradu Čakovcu, u okviru manifestacije povodom obilježavanja Dana Grada Čakovca, točnije u sklopu 4. Festivala cvijeća, jagoda i tradicije, slijedeće subote, 26. svibnja – kažu u Turističkoj zajednici grada Čakovca.

Vesela i složna karavana SŠP-a stići će na glavni čakovečki trg ujutro iza 8 sati i zapaliti vatricu ispod 6 kotlića u kojima će se sve do cca 11,30 sati krčkati bograč, spremljen znanjem i vještima budućih kuhara i turističko hotelijerskih komercijalista te njihovih nastavnika. U svakoj ekipi bit će i jedan pomagač – učenik 8. razreda jedne od osnovnih škola iz Međimurja.

Osim bograča, SŠP-ovci strpljivo i pažljivo pripremaju trenutno u školi i neke druge proizvode koje će predstavnici publici u Čakovcu.

Tako će na trgu biti i njihova učenička zadruga “Drava” koja će prezentirati brojne proizvode kreativnih učenika i nastavnika; ručno oslikane majice i platnene vrećice, kolačiće, domaću tjesteninu obojanu u šarene boje prirodnih materijala – mrkve, peršina i koprive, široke rezance i mlince, zatim začine za salatu od višnje, sok od bazge, tinkturu od kopriva, sirup od maslačka, tinkture od gaveza i trputca, ručno ubrane čajeve, lavandine vrećice, lavandine privjeske za ključeve ili torbe, melem od gaveza, smilja i gospine trave, te ručno rađene sapune.

Učenici ugostiteljskih usmjerenja (kuhari, konobari i turističko hotelijerski komercijalisti) za publiku će raditi i frapee od jagoda, ali i pokazati kako od običnog voća i povrća napraviti umjetnička djela i skulpture. Pred publikom će peći i palačinke, punjene čokoladom, domaćim pekmezom od dunje i šljive te namazom od jagoda i jabuka. Bit će tu i SŠP-ovih “smotanaca” – ukusnih tortilja punjenih po “tajnom receptu preloških kuhara”.

Uz puno dobre hrane uvijek ide i dobra zabava, koja na našoj Gastromaniji neće izostati. Tako u Čakovec stiže i dio školskog zbora te glazbeno talentirani učenici pojedinci.
Atmosfera će, kao i uvijek dok se okupi ekipa SŠP-a, biti strogo pozitivna. I dakako, vruća. Svaki kotlić s bogračem, od njih ukupno 6, bit će jedinstven i odličan.

A tko će pobijediti odlučit će stručni žiri u sastavu: Kruno Tilošanec, nastavnik kuharstva i voditelj prošlogodišnje pobjedničke ekipe, Boška Ban Vlahek, voditeljica Turističkog ureda te poseban gost – Branko Ognjenović, akademik hrvatskog kulinarstva.

Dođite svakako na njihov bograč i sve ostale delicije koje nam pripremaju. Družite se i proveselite s njima. Ispričnice za nedolazak – ne uvažavaju!!! Sve navedeno odvijat će se pod budnim okom voditeljice projekta Gastronomije, Sanjom Pigac, prof. Vidimo se slijedeće subote!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije