Ne pretjerujemo ako kažemo da je gibanica statement slastica međimurskog kraja. Spoj maka, oraha, sira i jabuka tvori slojeviti međimurski kolač, a četiri sloja slažu se redom: orasi, sir, mak te jabuke na kraju.
Sastojci:
– kilogram oštrog brašna
– prstohvat soli
– 200 ml ulja 2 jaja i voda po potrebi
Priprema:
Tijesto razvaljamo, nakon što odstoji, tanko ga razvučemo. Nakon toga pripremamo nadjeve. Za nadjev s orasima pomiješamo 200 g oraha, 100 g šećera i rum; za nadjev od sira pomiješamo 500 g svježeg sira, 2 jaja, koricu limuna i oko 100 g šećera; Za nadjev od maka miješamo 200 g mljevenog maka, 200 ml mlijeka, dva vanilin šećera; Za nadjev od jabuka koristimo 600 g jabuka, 100 g šećera, cimet i vanilin šećer.
Nakon pripreme tijesta, slažemo redom slojeve prema uputama prethodno premazujući tijesto maslacem. Za kraj ostavimo dva lista, premažemo maslacem i pečemo na 160 stupnjeva oko sat vremena.