Povodom obilježavanja Dana kruha Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske održala je 13. listopada radionicu pod nazivom Dizana tijesta bez glutena. Udruga provodi projekt Edukacija-izrada bezglutenskih proizvoda,koji sufinancira Općina Strahoninec a održana radionica je četvrta po redu.
Radionicu je vodila predsjednica Udruge Marija Goričanec, koja je na početku naglasila da je edukacija namijenjena za sve osobe na bezglutenskoj prehrani, a ponajprije oboljelima od celijakije.
Prikazala je pripremu klipića bez glutena, pripremila recepte te objasnila razliku među bezglutenskim brašnima. Odgovarala na mnogobrojna pitanja sudionika koji su bili zadovoljni viđenim a posebno iznenađeni ukusnim klipićima bez glutena.
Sljedeću i zadnju ovogodišnju radionicu, predsjednica Udruge, najavila je za dvanaesti mjesec pod nazivom Božićni kolači bez glutena.
KLIPIĆI BEZ GLUTENA 1
SASTOJCI
1 kg brašna bez glutena
2 žlice tapioke
0,5 dl ulja
1 žlica psiliuma
300 g kremastog sira
6 dl mlijeka –mlako
2 dl vode –mlake
1 svježi Digo kvasac ili 3 suha kvasca
1 žlica šećera
1 mala žličica soli
POSTUPAK PRIPREME
Za pripremu klipića treba vremena i strpljenja s obzirom da se tijesto diže četiri puta. Sretno!
Od navedenih sastojaka umijesite tijesto (koristiti mikser), ukoliko dođe pregusto dodati tekućine. Tijesto ostaviti da se digne, nakon toga ponovno tijesto lagano promijesimo i ostavimo da se ponovno digne.
Od tijesta radimo kuglice ( ruke umočimo u ulje i brašno). Kuglice tijesta pokrijemo krpom i ostavimo da se dignu. Svaku kuglicu tijesta prije valjanja lagano promijesimo, izvaljamo i rukom izradimo klipić (zarolati širu stranu), zatim staviti na tepsiju sa papirom za pečenje.
Pokriti krpom i pustiti da se dignu. Prije pečenja premazati jajem i posipati sjemenkama po želji. Pečemo na 200 c oko 15-20 min.
Pripremljeno tijesto može se koristiti i za picete.