DOSTA JE TERORA Prosvjed u Murskom Središću zbog teretnog prometa

Već dugi niz godina Grad Mursko Središće i sva naselja do Grada Čakovca stenju pod pritiskom teretnog prometa koji je od ulaska u EU povećan za 300%. Centrom Murskog Središća i kroz sva naselja do Čakovca mjesečno prometuje i do 18 tisuća šlepera koji čine izuzetne prometne, sigurnosne, ekološke i materijalne štete.

Grad Mursko Središće na dnevnoj bazi bori se sa tim problemom. Zadnja akcija u tom smislu pokrenuta je kada je ministar Oleg Butković prije 2 mjeseca posjetio Grad Mursko Središće te ga je gradonačelnik Dražen Srpak na licu mjesta upoznao sa tim velikim problemom. Ministar Butković tada je rekao da će se od 01. srpnja 2017. godine zabraniti teretni promet preko 7,5 tona preko graničnog prijelaza Mursko Središće.

Danas su gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, saborski zastupnik Darko Horvat, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec, te stručne službe ministarstva odradili sastanak sa ministrom Olegom Butković, na kojem je gradonačelnik upoznat da su stručne službe ministarstva izradile Pravilnik o ograničenju već spomenute vrste teretnog prometa.

U proceduri usvajanja Pravilnika utvrđeno je da je na snazi Uredba Vlade Republike Hrvatske o kategorizaciji graničnih prijelaza po kojoj je granični prijelaz Mursko Središće – Petišovci međunarodnog karaktera, a obzirom što Uredba ima veću pravnu snagu od Pravilnika može je izmijeniti jedino Vlada Republike Hrvatske.

Kad bi se donio spomenuti Pravilnik njime bi se obzirom što europska komisija ne dopušta selektivnu primjenu zabranio i promet domaćih prijevoznika, a što bi po riječima predsjednika Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutina Kranjčeca prouzročilo velike poteškoće u njihovom poslovanju, te je zbog moguće takve primjene Pravilnika, Udruga prijevoznika pokrenula svoju akciju protiv primjene Pravilnika jer bi se njegovom primjernom onemogućilo prometovanje teretnih vozila sa Hrvatskim oznakama preko graničnog prijelaza Mursko Središće – Petišovci.

Obzirom što se kategorizacija graničnih prijelaza donosi u suglasju sa Republikom Slovenijom ministarstvo će odmah pokrenuti proceduru potrebitu za prekategorizaciju našeg graničnog prijelaza u međudržavni za teretna vozila, a međunarodnog karaktera za putnički promet.

Time bi se kroz taj granični prijelaz mogao odvijati isključivo promet hrvatskih i slovenskih teretnih vozila, a što po riječima predsjednika Udruge prijevoznika, te stručnih službi ministarstva iznosi 12% od ukupnog teretnog prometa, te bi se time sigurno promet teretnih vozila sveo u prihvatljive okvire. Nešto slično Grad Mursko Središće predlagao je putem odluke Gradskog vijeća još krajem 2015. godine, a temeljeno na Zakonu o cestama. Taj isti dokument prilažemo ovom očitovanju.

Na sastanku je zaključeno da je jedino krajnje rješenje ovog problema gradnja novog mosta i zaobilaznice Grada Mursko Središće i brze ceste do Čakovca koja će zaobići sva naselja na tom potezu, te je ministar rekao da će Hrvatske ceste pripremiti svu potrebitu projektnu dokumentaciju.

Građani Murskog Središće već dugo i strpljivo podnose ovaj teror, no strpljenju dolazi kraj, zbog toga će gradonačelnik u ponedjeljak 3. srpnja u 09,30 sati organizirati prosvjed upozorenja – mirni prosvjed na način da će građani u trajanju od 30 minuta kontinuirano prelaziti pješačkim prijelazima u centru grada kod banke.

– Pozivamo građane da se odazovu spomenutom prosvjedu upozorenja s jedinom namjenom što bržeg rješenja ovog za nas neizdrživog problema – poručuju iz Grada.

Dražen Srpak uputio županu Občine Lendava Antonu Balažeku dopis za potporu oko prekategorizacije graničnog prijelaza Mursko Središće – Petišovci.

– Molimo Vas da date potporu za prekategorizaciju graničnog prijelaza Mursko Središće – Petišovcu iz međunarodnog u međudržavni za teretni promet, te zadržavanje statusa međunarodnog graničnog prijelaza za putnički promet.

Grad Murko Središće već godinama trpi ogromno povećanje teretnog prometa, pa tako 18 tisuća mjesečno teretnih vozila prolazi centrom grada. Iste probleme Vi ste također godinama imali te se nadamo Vašoj potpori.

Takvom kategorizacijom graničnog prijelaza Mursko Središće – Petišovci, a za koje mora dati pozitivno mišljenje stalna mješovita Slovensko – Hrvatska komisija, teretni promet bi se sveo na prihvatljive okvire, jer bi nadalje preko njega mogli prometovati samo slovenska i hrvatska teretna vozila, a sav putnički promet bi se i nadalje odvijao prema sadašnjim pravilima – stoji u dopisu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije