ČAKOVEC Arheološka istraživanja u Starom gradu

Kod zapadnog bastiona Staroga grada Zrinskih u Čakovcu obavljaju se arheološka istraživanja koja vodi kustosica Arheoloških zbirki Muzeja Međimurja Čakovec Branka Marciuš. Iskapanjima se nastoji locirati točna pozicija zapadnog bedema kako bi se u kasnijoj fazi izradila dokumentacija potrebna za temeljitu obnovu tog dijela Staroga grada.

Na radovima je angažirano šest međimurskih studentica i studenata: Karla Takač i Fran Krsto Marciuš iz Čakovca, Zrinka Valerija Vađunec iz Podbresta, Domagoj Cvrtila iz Belice, Marko Sermek iz Preloga i Damjan Božić iz Ivanovca.

Za Karlu su arheološka iskapanja zanimljivo i vrlo lijepo iskustvo jer se, kako kaže, sve događa u prirodi, na otvorenom. “Napeto je jer nikad ne znamo što ćemo naći”, smatra Karla dok arheološkom lopaticom strpljivo, polako i pozorno premeće zemlju koju pred nju s tačkama dovozi Domagoj Cvrtila.

Zrinka se prijavila u Student servis jer preko ljeta želi i sama nešto zaraditi i tako pomoći roditeljima u svom školovanju. “Upoznala sam zanimljivo društvo, ostat ćemo prijatelji i nakon ovih radova, a usput ću i nešto zaraditi”, kaže Zrinka koja je zadužena za ispiranje pronađenih keramičkih fragmenata, javljaju iz Muzeja Međimurja.

Fran Krsto Marciuš s preostalom muškom ekipom radi neposredno na arheološkoj sondi. To je najteži, a istodobno i vrlo odgovoran dio posla jer zahtijeva veliku pozornost i pažljiv rad kako se lopatama i krampovima ne bi oštetili mogući arheološki nalazi.

“Opazio sam oglas u Student servisu i prijavio se. Nije mi žao jer je posao zanimljiv i izazovan. Društvo je OK. U svakom slučaju ovo je jedno lijepo životno iskustvo. Stekao sam nove prijatelje, upoznao arheologiju pa ako usto pronađem i kakav stari predmet bit ću osobito ponosan.”, kazao nam je Fran Krsto Marciuš.

Cijeloj ovoj veseloj i radišnoj arheološkoj ekipi želimo puno uspjeha.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije