Srednja škola Prelog u sklopu ERASMUS+ projekata vezanih za mobilnosti učenika u strukovnom obrazovanju ugošćuje 10 francuskih učenika i ukupno 5 nastavnika u pratnji u trajanju od 12. ožujka do 15. travnja.
Šest francuskih kuhara i četiri konobara obavlja u pet tjedana svoju godišnju stručnu praksu u Hotelu Panorama u Prelogu i Hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu, gdje su i smješteni.
Učenici će usvajati stručne vještine i posebnosti gastronomske ponude u Međimurju i iskustva primijeniti u budućem pozivu kuhara i konobara. Slobodno vrijeme provode obilazeći kulturne i spomeničke znamenitosti u Međimurju i okolici.
Uz mnogobrojne izlete i aktivnosti u Srednjoj školi Prelog u utorak, 21. ožujka bio je obilježen Međunarodni dan frankofonije, gdje su francuski i naši učenici zajedno pripremali francuske slastice. Veoma je dobro poznato da je Francuska jedna od najvažnijih zemalja s izvrsnom gastronomijom, zemlja koja ima nešto više od 300 vrsta sireva, čiji su vino i šampanjac jedni od najboljih i najcjenjenijih u svijetu, a kroasan i baget jedni od najprepoznatljivijih simbola.
Stoga je tog utorka u dvorani Srednje škole Prelog s početkom u 11 sati organiziran mali francuski bistro gdje su se pripremali neki od najvažnijih francuskih slastica i jela poput šarenih makarona u različitim bojama, mousse od bijele i crne čokolade, poznatih eklera, kroasana te nezaboravnog quiche Lorrainea, neizostavnu juhu od luka, povrtni složenac ratatoille.
Osim toga, svojim su gostima poslužili i nekoliko vrsta francuskih sireva, a svi su mogli uživati i u prigodnoj francuskoj glazbi koja je uvelike doprinijela ugodnom ambijentu te stvorila pravi francuski štih. Na ovo prigodno druženje odazvali su se i uvaženi gosti – Ljubomir Kolarek, gradonačelnik grada Preloga, Branko Sušec, prof., pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, dr.sc. Blaženka Novak, prof.,voditeljica Odsjekaza obrazovanje, kulturu i sport te voditelj Turističke zajednice u Prelogu Ivan Gradečak.
Nakon uvodnih pozdrava domaćina – ravnatelja SŠ Prelog Tomislava Gregura slijedilo je predstavljanje jela, slastica, izrada koktela i uživanje u raznovrsnim delicijama. Prisutnima se obratila i profesorica Kristina Jančec, koordinatorica SŠ Prelog za projekt Erasmus+, a profesorica Mateja Jelaković trudila se simultanim prevođenjem pratiti sva događanja kako bi druženje s prijateljima iz Francuske bilo što zanimljivije.
Učenici Hugo Carvajal, Axel Besson, Antoine Hugueniot, Alicia Monteil, Chloé Mignoneau, Denis Agovi, Eklidion Bega, Joséphine Dezitter, Laurie Ventura i Gabriel Fatin pohađaju strukovnu srednju školu Lyceé Jean Capelle u francuskom gradiću Bergeracu, romantičnom gradiću u vinskoj regiji na jugu Francuske. Tamo je 10 učenika SŠ Prelog u ožujku 2016. provelo dva tjedna obavljajući praksu u restoranima grada Bergeraca i okolici.
Ove godine u svibnju 6 učenika Srednje škole Prelog s mentoricom odlazi u Bergerac. Očekuje se nova suradnja i razmjena i u 2017./18. godini. Glavni cilj takvih razmjena je stjecanje novih strukovnih vještina i znanja u inozemstvu, a pored toga učenici postaju samostalniji i tolerantniji, otvoreniji prema novim izazovima i iskustvima i motivirani za nastavak školovanja i cjeloživotnog učenja.
Francusku školu Lyceé Jean Capelle i Srednju školu Prelog povezao je etwinning portal i ERASMUS+. Riječ je o programu za obrazovanje mladih financiran od Europske unije. Srednja škola Prelog tijekom 3 godine ostvarila je 92 dvotjedne mobilnosti svojih učenika i pratnje. Tako su učenici putovali u Francusku, Latviju, Sloveniju, Njemačku i na Maltu. Projekti su prijavljeni i prihvaćeni od Agencije za mobilnosti i programe EU koja koordinira Erasmus+ projekte na našem području.
Preloški srednjoškolci ugostiteljskih smjerova sa svojim su mentorima – stručnim učiteljima kuharstva, pekarstva i ugostiteljskog posluživanja bili pravi domaćini što su pokazali zajedničkim radom u brojnim radionicama i aktivnostima.