Eterična ulja – male bočice pune energije

Svaki drugi utorak donosimo Vam pregršt savjeta, ideja i načina kako živjeti u skladu s prirodom kroz kolumnu ‘Povratak izvornom putem prirode’ autorica kolumne je mlada kreativka Gracia Petek koja je pokrenula vlastiti brand prirodne kozmetike Kiwi.

Na spomen eteričnih ulja sigurno Vam prvo pada na pamet miris i mirisne lampice i tu ste u pravu. Jedan od načina, a vjerojatno i najčešći korištenja eteričnih ulja je onaj u mirisnim lampicama. Mirisnim lampicama i odabirom pravih ulja možemo osvježiti prostor, dezinficirati zrak, utjecati na raspoloženje, emocije…. Eterična ulja osim svoje mirisne komponente koja je široko poznata svima imaju mnogo,mnogo više toga za ponuditi. Upotrebom eteričnih ulja možemo djelovati preventivno,tretirati i izliječiti mnoge tegobe.

Što su eterična ulja?

Eterična ulja zapravo nisu ulja, nazivaju se uljima jer su netopiva u vodi i plivaju na površini vode. Eterična ulja su prirodni nemasni ekstrakti aromatičnih biljaka. Eterična ulja se dobivaju pomoću destilacije,ekstrakcije, tiještenjem ili nekom drugom metodom izolacije iz latice, lista, ploda, korijena ili kore biljke. To su lako hlapljive, zapaljive,nemasne tekućine topive u biljnim uljima, mastima, alkoholu i eteru. Zbog hlapljivosti i moguće oksidacije na zraku eterična ulja se čuvaju u tamnim bočicama, čvrsto zatvorenog čepa,na hladnom i tamnom mjestu.

Kako odabrati pravo eterično ulje?

Na svakom koraku nam je dostupno mnoštvo eteričnih ulja. Svaki veći dućan ima policu s malim mirisnim bočicama na čijim natpisima piše 100% prirodno eterično ulje. Mnoštvo je kataloških prodaja “prirodnih” preparata i eteričnih ulja. No je li to zaista tako? Kao prvo moram Vas razočarati eterično ulje jabuka-cimet, jagoda i ini kemijski mirisi nisu prava eterična ulja već se radi o sintetskim mirisima ili jeftinim aromatskim ekstraktima. Često naviknuti na sintetske mirise, miris pravih eteričnih ulja razočara naše nosnice naviknute na kemiju. No garantiram Vam kad jednom uronite u svijet pravih mirisa, povratka nema. Svi oni skupi parfemi će Vam od jednom izazvati snažnu mučninu.

Prilikom kupnje pravog eteričnog ulja važno je obratiti pozornost na nekoliko detalja: latinski naziv biljke od koje je eterično ulje dobiveno –rod i vrsta ( mnogo je raznih vrsta eukaliptusa,njihov kemijski sastav se razlikuje, a prema tome i indikacije i kontraindikacije), kemotip (eterična ulja istok roda imaju različita terapijska djelovanja s obzirom na kemijski sastav),zemlja podrijetla eteričnog ulja, način dobivanja, način uzgoja, iz kojeg djela biljke je eterično ulje dobiveno ( npr. Cimet kora ili list), lot ili charge broj. Kvalitetna eterična ulja provjeravaju se u laboratoriju plinskom kromatografijom i tom metodom se dobiva uvid u kemijski sastav eteričnog ulja i još je niz drugih metoda provjere. Prema kemijskom sastavu se određuju indikacije i kontraindikacije primjene ulja u terapijske svrhe. I za kraj budite sigurni da pravo eterično ulje primjerice ruže ne možete kupiti za 20 kn, za 1 litru eteričnog ulja ruže potrebna je tona latica ruže pa je i cijena ovog ulja,ako je ono zaista čisto, vrtoglava. Svako pravo eterično ulje koje se može upotrijebiti u terapijske svrhe bez izuzetaka mora imati navedeno gore spomenute stavke. Zato provjeravajte etikete i ne kupujte mačka u vreći.

Kako koristi eterična ulja?

Način upotrebe naravno ovisi o stanju ili tegobi koju želimo tretirati. Važno je napomenuti da se eterična ulja nikad ne nanose nerazrijeđena na kožu ili bilo koji drugi dio tijela! Eterična ulja možemo upotrijebiti za inhalaciju. Inhalacija može biti direktna ili indirektna. Direktna inhalacija predstavlja namjerno udisanje eteričnih ulja i može biti suha ili vlažna ona ima direktni utjecaj na fizičke simptome (začepljenost gornjih dišnih puteva, akne..). Kod suhe se eterična ulja stavljaju na maramicu ili aplikator. Vlažna inhalacija je uz pomoć vodene pare. Indirektna inhalacija ima utjecaj na emocije i naše raspoloženje. Provodi se pomoću lampica, difuzera, raspršivača. Pssst jeste li znali da indirektnom inhalacijom možete poboljšati raspoloženje na radnom mjestu i povećati efikasnost i komunikaciju među zaposlenicima? (eterično ulje geranija) Isprobajte bit ćete oduševljeni rezultatom.

Masaža je nanošenje eteričnih ulja u baznom ulju na kožu. Pokretima koji se izvode prilikom masaže eterična ulja dopiru u krvotok i do svih organa pa tako sistemski djeluju na cijeli organizam. Prava aromaterapijska masaža je zbog toga individualna, sa individualno napravljenom mješavinom eteričnih ulja upravo prilagođena svakom osobno.

Kupke-eterična ulja se miješaju sa emulgatorom kako bi se raspršila u vodi. Kao emulgator može se koristi med, ocat, vrhnje, sol.. Eterična ulja se uspješno mogu primjenivati u obliku vagitorija za tretiranje raznih upalnih stanja. Također je moguća rektalna primjena u obliku supozitorija. Eterična ulja se mogu koristiti i oralno, ali ne nerazrijeđena! Oralnim putem se uzimaju u obliku melata, kapsula i tableta. Svakako Vam savjetujemo da potražite savjet aromaterapeuta prije nego što na svoju ruku krenete koristiti eterična ulja u bilo koju svrhu.

Eterična ulja su veoma moćna i jaka sredstva i žalosno je što u Hrvatskoj klasičnoj medicini nažalost imaju podcijenjeno mjesto i nema ih u bolnicama. U nekim zemljama poput Kine ili nama bližim kao što je Švicarska upotreba eteričnih ulja u bolnicama je normalna pojava. Eterična ulja se koriste usporedno ili čak kad zakaže terapija “klasičnim” lijekovima. Primjerice eterično ulje origana je jedan od najjačih prirodnih antibiotika i antiviroika izvrsno je za tretiranje kako dišnih infekcija, gljivičnih infekcija tako i cistitisa, jaki je analgetik, ali u njegovom kemijskom sastavu nalazi se do 70% fenola, pa je ovo izuzetno jako ulje. Prilikom korištenja je iznimno važno paziti na doze. Ovo je samo jedan od primjera.

Često u razgovoru nailazim na mišljenje o eteričnim uljima da su to prirodna sredstva i da su potpuna sigurna za upotrebu i da se ništa ne može dogoditi. Sjetite se izreke “U malim bočicama se čuva otrov”, eterična ulja su izvrsna i njima možemo tretirati i izliječiti mnoge tegobe, ali ipak moramo biti oprezni i poznavati kemiju eteričnih ulja i djelovanje kemijskih spojeva iz eteričnih ulja na naš organizam. Zato molim Vas budite oprezni, educirajte se i obratite se obrazovanim aromaterapeutim.

Aromaterapija je više od mirisne lampice. Eterična ulja su sama esencija biljke, snažna koncentrirana energija u maloj bočici koja može izliječiti naše tijelo i duh.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije