U Restoranu Međimurska hiža u Čakovcu, u organizaciji studia Reci Da i uz potporu Hrvatskog sommelier kluba, nakon održanih večeri rose vina i sauvignona, došla je na red i večer ‘kralja vina’ – rajnskog rizlinga.
– Uistinu, to je bila jedna plemenita večer gdje smo došli svjesno, a neki nesvjesno, nakloniti se kralju bijelih vina. Mogu nadovezano citirati veliku Jancis Robinson: Vino načinjeno od Rieslinga je poput nijednog drugog. Uglavnom je lagano u alkoholima, osvježavajuće bogato voćnim prirodnim kiselinama, ima sposobnost prenijeti karakter mjesta kroz svoj ekstrakt i jedinstvenu aromu, sposoban odležavati desetljećima u boci. Rizling je zvijezda i, kao što se može razabrati, jedan od mojih velikih vinskih heroja – dojam je Marija Tomekovića, sommeliera i velikog zaljubljenika u vina čiji cijeli komentar prenosimo i u nastavku.
– Vođeno kušanje u osebujnom duetu rječitog sommeliera Maria Meštrovića i istinskog ambasadora vinske kulture Ivana Goričanca proteklo je ugodnim ritmom gdje smo mogli podijeliti dojmove i emocije koje su nam pružila vina ove velike sorte. Jer zaista vina koja su načinjena iskreno izazivaju emocije. U nizu od 12 uzoraka na slijepom kušanju proputovali smo krajevima koji su ponudili svoje ekspresije terroira kroz Riesling, napisao je Mario.
Najbolje ocjenjenim su se pokazali svjetski poznati etaloni iz domovine Njemačke i Austrije. No, pojavio se ovdje i jedan osebujni uzorak vina Munđarov Breg 2015., mlado vino djelo mladog vinara Filipa Palašeka. Ovaj rasni međimurski Riesling je pokazao svu svoju moć potencijala elegancije ove aromatične sorte kroz vinograde Međimurja. Mlado vino izrazite strukture. Filipa tek trebamo bolje upoznati i bilježimo se za što skoriju posjetu!
Bila nam je velika čast, kao i uvijek, potegnuti do Međimurja za jedno ovako divno i pamtljivo druženje. I da, još nešto, ako niste znali – Riesling je i moja zvijezda! – napisao je Mario.
– Nema vina tako slatkasto-voćnog intenziteta, okretne kiselosti, no laganog i vrlo, vrlo niskog udjela alkohola kao što je klasični njemački rizling, piše britanska autorica i novinarka Joanna Simon u Velikoj knjizi o Vinu. Da bi ovu tvrdnju propitali, Hrvatski Sommelier Klub i Studio Reci Da stavili su na degustacijski stol u čakovečkom restoranu Međimurska Hiža 12 pažljivo odabranih rizlinga koji su rasli po brdima Njemačke, Austrije, Slovenije, na sedam brežuljaka Međimurja, Hrvatske i Australije.
Vinima večeri proglašeni redom rajnski rizlinzi Gobelsburg 2014., Prinz von Hessen 2012. te Munđarov breg 2015.
Nakon osobite vinske večeri prošarane berbama (rajnskog) rizlinga od 2008-e do 2015-te, može se slobodno reći: klanjamo se vaše veličanstvo i gospon Rizling! Nakon nebrojenih susreta s cvjetnim notama, svježim jabukama, zrelim voćem, začinima, limunima i limetama, mineralima, medom i mirisima petroleja u izobilju, pažljivo odabrani degustatori su, na kraju večeri, samo za svoje potrebe, od svega tajno kušanog izabrali: prvo vino večeri Domaene Gobelsburg, berba 2014.,Austrija, drugo vino Prinz von Hessen, berba 2012., Njemačka, a treće, definitivno najveće inenađenje večeri, Munđarov Breg, berba 2015., Međimurje iz vinarije Palašek.
Tek za jednu, dvije, ali najviše tri okusne nijanse manje, večer v Međimurskoj Hiži činili su gospodskom, raskošnom i do kraja kraljevskom rizlinzi vinarija Tomac, Belović, Keltis, Jakopić, Tomich Hill, Podrum Štrigova, Cmrečnjak, Kocijan i još jednom Jakopić.
Prvi novi susret za 36 dana na Festivalu Urbanovo 2016!
Tekst: Ivan Goričanec
Foto: Denis Perčić
MUNĐAROV BREG V MEĐIMURSKOJ HIŽI “Nema vina tako slatkasto-voćnog intenziteta, okretne kiselosti, no laganog i vrlo,…
Posted by Reci Da – Design studio on 7. travnja 2016