Danas je njihov dan, Međunarodni dan muškaraca!

Nisu žene jedine koje imaju svoj dan. Iako nije baš razvikan, nikako ne smije pasti u neki drugi plan.

U više od 60 zemalja svijeta danas, 19. studenoga, obilježava se Dan muškaraca. Ciljevi obilježavanja su fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje odnosa među spolovima, promicanje jednakosti među spolovima te naglašavanje uzornog ponašanja muškaraca u društvu.

Međunarodni dan muškaraca godišnji je međunarodni događaj koji se slavi 19. studenoga. Inauguriran 1999. godine na Trinidadu i Tobagu, ovaj je dan s popratnim zbivanjima stekao potporu mnogih pojedinaca i skupina u Australiji, na Karibima, u Sjevernoj Americi, Aziji, Europi, Africi i Ujedinjenim narodima.

Prema Mens Activism News Network International ovaj dan se isprepliće s Movemberom (mjesec brkova) odnosno, događanjima u studenom kada muškarci puštaju brkove da bi upozorili na razne vrste raka koje napadaju snažniji spol, a posebice na opasnost od raka prostate.

Jedan od ciljeva današnjeg dana je i promicati vrijednosti i doprinose muškaraca koji nisu poznati u javnosti, sve one koji naporno rade, čak nerijetko i daleko od svoje obitelji i žive pristojan i pošten život. Nastoji se ukazati i na diskriminaciju muškaraca u područjima socijalne skrbi, socijalnim stavovima i očekivanjima.

Ideja da se slavi Dan muškaraca dobio je i službenu potporu od strane UNESCO-a, a svake godine ga sve više zemalja počinje obilježavati.

Iznenadite ga

Iako će možda većina žena pomisliti da nema razloga da danas “razmazi ” svog muškarca, jer ruku na srce, to rade gotovo svaki dan, ali danas bi trebalo napraviti nešto drukčije da se vaš muškarac osjeti posebnim. Ako je vaš muškarac jedan od rijetkih koji večeras neće biti pred TV ekranom, skuhajte mu nešto što posebno voli. Ako nemate vremena za to, s obzirom na to da je radni dan, odvedite ga negdje na večeru, ne nužno uz svijeće. Iako je dan već započeo pa možda ne stignete uvesti nešto novo u jutarnji ritual, iznenadite ga e-mailom s nekom posebnom čestitkom.

Ako je vaš muškarac jedan od romantičnijih karaktera, izađite na večernju šetnju, a možda možete i pripremiti večeru na natkrivenoj terasi. Nemojte misliti da je opuštanje u nekoj mirišljavoj kupki rezervirano samo za nježniji spol, možete i svog izabranika počastiti jednom dugom, opuštajućom kupkom, ali izostavite latice na pjeni. Rijetko je koji muškarac baš toliko romantičan.

Na kraju, vi ste ona koja svog izabranika poznaje najbolje, a možda bi on danas htio nešto posve drukčije. Ako ga ne želite iznenaditi s ničim navedenim, upitajte ga direktno kako želi provesti dan. To je svakako odličan način da mu pokažete da je on “sasvim poseban muškarac”! Jer zaista i jest.

Sretan vam međunarodni Dan muškaraca!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije