Voćkarica&Vrtlarica: Čupava vitaminska bomba kivi uspijeva i kod nas

Uvriježeno je mišljenje kako su plodovi citrusa najbolji prirodni izvor vitamina C. Međutim plod kivija sadrži više vitamina C od agruma. U kineskoj mitologiji naziva se voćem ljubavi i vječne mladosti što je dovoljno dobar razlog da se i sami okušate u proizvodnji svojevrsnog “izvora mladosti”.

Plod kivija (aktinidije) pred berbu

Uzgoj kivija u kontinentalnom podnjeblju

Kivi je višegodišnja listopadna voćka koja u razdoblju zimskog mirovanja podnosi temerature i do -15º C, ali mladi izboji mogu stradati od kasnih proljetnih mrazeva kao i neubrani plodovi od jesenskog mraza. Za sam razvoj plodova potrebno je mnogo topline.

Kako bi uzgoj kivija u kontinentalnom dijelu bio što uspješniji, posebnu pažnju moramo obratiti na odabir sadnog mjesta. Za sadnju treba birati položaj zaštićen od hladnog sjevernog vjetra, po mogućnosti uz zid kuće koji je “akumulator” topline. Korijen aktinidije rasprostire se uglavnom plitko i u tom sloju tlo mora biti dobro opskrbljeno sa hranjivima, drenirano (ocjedito) i neutralne reakcije.

Optimalno vrijeme za sadnju kivija je proljeće, kad prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazeva. Uglavnom se razmnožava ukorijenjivanjem zrelih ili zelenih reznica, a sadnice dolaze na tržište u kontejnerima (teglama). Ne morate brinuti ako sadnice potjeraju prije sadnje jer se kontjenirano bilje može saditi tokom čitave godine bez negativnih posljedica na primitak. Kakvoća sadnice očituje se u dostignutom razvoju. Preporučeni razmak sadnje između biljaka je 4-5 metara. Ako ste vlasnik mačaka ili možda koja vreba iz susjedstva, obavezno zaštitite stabalce kivija gustom mrežicom jer bi vam se moglo desiti da ga pregrizu ili od češanja oštete.

Kivi je dvodomna biljka što znači da postoje “ženske” i “muške” biljke. Da bi ženska biljka donijela plodove u vrijeme cvatnje mora cvasti i oprašivač tj. muška biljka. Idealan omjer ženskih i muških biljaka je 5-6:1. Na tržištu su se pojavile i samooplodne sorte, ali još uvijek ne mogu parirati kakvoćom najraširenijoj sorti Hayward. Plod Haywarda je ovalan, širok prosječne težine 110 grama. Preporučje se za uzgoj u okućnicama, jer je plod namijenjen stolnoj potrošnji. Kod oprašivača imamo dvije interesantne sorte, Matua i Tomuri. Tomuri je nešto bolji oprašivač, budući da stvara obilje peluda i u cvatnji se idealno podudara sa Haywardom.

Kivi je prema načinu rasta penjačica (povijuša). Obavezno se mora uzgajati na čvrstoj armaturi od stupova i žice. Za uzgoj kivija mogu poslužiti i brajde od vinove loze. Uzgojni oblik ovisi o armaturi, a može biti pergola u obliku slova T ili špalir sa glavnim deblom koje se razvodi u nekoliko etaža.

Poznavanje rezidbe je važno u prvim godinama nakon sadnje zbog formiranje nasada, a kasnije utječe na količinu i kvalitetu plodova. Za razumijevanje rezidbe moramo znati da postoje dvije vrste pupova, mješoviti i drveni. Rod donose mješoviti pupovi smješteni na jednogodišnjim izbojima i to prvih 7-8 pupova računajući od osnove mladice. Razlikuje se rezidba muših i ženskih biljaka. Muške biljke režemo samo nakon cvatnje kada se odstranjuju sve mladice na kojima su se nalazili cvjetovi. Rezidba ženskih biljaka je kompleksnija, provodi se 30 dana prije kretanja vegetacije (zimska) i nekoliko puta tokom vegetacije (ljetna). Cilj ljetne rezidbe je pospješiti razvoj zametnutih plodova kao i potaknuti diferencijaciju mješovitih pupova na ljetorastima kao rodnom elementu za iduću sezonu.

Berba i skladištenje kivija

Berba kivija ne može se definirati datumom, već prvenstveno ovisi o vremenskim prilikama. U svakom slučaju mora se ubrati prije prvih mrazeva. Konzumnu zrelost postiže stajanjem kroz određeni vremenski period, a kako bi što duže sačuvali plodove moramo se pridržavati sljedećih pravila. Prilikom berbe plodovi se klasiraju i spremaju u sanduke slaganjem u jedan do najviše dva reda.

Prostorija u kojoj se čuvaju mora biti hladna, suha i prozračna. Zrenjem plodovi oslobađaju plin etilen čime se intenzivira sazrijevanje. Zato se redovito prebiraju plodovi koji pokazuju određen stupanj zrelosti i prostorija se provjetrava. Poznato je da jabuke ispuštaju etilen i ubrzavaju sazrijavanje drugog voća, pa izbjegavajte zajedničko skladištenje jabuka i kivija. Navedeni “trik” prirode možete iskoristiti za ubrzano sazrijevanje plodova neposredno nakon berbe, na način da stavite u vrećicu jabuku zajedno sa nekoliko plodova kivija. Trebalo je četri dana da plodovi tvrdi kao kamen postanu užitni.

Klasirani plodovi kivija nakon berbe

Kivi je relativno nova vrsta u uzgoju, tako da nema značajnih bolesti ili štetnika koji bi utjecali na količinu i kvalitetu prinosa. Iz navedenog možemo reći da je pogodan za ekološki uzgoj. A onih nekoliko omekšalih plodova iz vrećice dobro će doći u ove tmurne dane za pripremu vitaminske smoothie bombe 😉 .

Ukoliko želite savjet oko uzgoja kivija obratite se našoj Voćkarici&Vrtlarici Sanji na Facebook stranicu OVDJE

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije