Contouring, highlighting, baking, tightlining, strobing – što je sve to?

Popularne tehnike šminkanja: Contouring, highlighting, baking, tightlining, strobing – što je sve to i čemu služi?

Ako ste pomislili da su ovo možda dijelovi za auto ili video oprema, a nešto takvo vas interesira, moram Vas razočarati. Radi se o tehnikama šminkanja.

To su zapravo fancy novi nazivi već odavno korištenih tehnika, vizažističkom svijetu dobro poznate, ali se, eto, našao netko jako lukav i dao im lijepa friška imena kako bi se potencijalno prodalo više make up proizvoda. I sad mu ja, pametna, pomažem u tome pišući o njima. Ah, životne li ironije! 🙂

Zapravo sam se odlučila na to iz dva razloga – da razjasnimo pojmove za one koje to zanima i žele se tim tehnikama služiti u budućnosti i da vam pokažem kako šminkanje nije nikakav baukač koji razumiju samo visokoškolovane i/ili poznate ličnosti učlanjene u klub u kojem su top-secret informacije dostupne samo odabranom sloju.

Sve to možete i Vi, ako to želite, naravno. I znati i primjenjivati.

Pa krenimo od onog termina koji je izuzetno popularan već zadnjih par godina, a meni osobno neophodan u mom osobnom i make up-u mojih klijentica:

Contouring ili po naški konturiranje – tehnika kojom se uz pomoć pravilno odabranih proizvoda (mat bronzeri u prahu, kremi ili kamenu ili podloge, tj. puderi sa sivkasto-smeđim tonom koji imitira sjene na licu) mogu “korigirati” crte lica da izgledaju bliže idealnim. Dakle, “osjenčati” možete čelo, nos, bradu, obraze, podbradak, čeljust, usne, oči, pa čak i grudi i ključne kosti. Osobno imam visoko čelo i okrugli vrh nosa, pa te stvari najviše volim “potamniti” kako bih ih vizualno smanjila, te tamnom bojom udaljila od oka. Nos se može i skratiti, proširiti, suziti, zaokružiti i svašta nešto, ovisno o tome što želite i što vam možda smeta na njemu. Sve su to sitne preinake, da se razumijemo. Ali eto, ti su detalji ključni za to da na kraju Vaš make up izgleda dobro.

Hightlighting ili posvjetljivanje lica ide ruku pod ruku s konturiranjem, jer kao što smo neke dijelove lica udaljili od oka time što smo ih potamnili, tako ćemo druge dijelove posvjetliti kako bismo ih oku približili i samim time naglasili. Obično su to sredina čela, trokut ispod očiju do vrha nosa, tanja crta duž nosa, sredina brade i ako se baš želimo jako potruditi, ispod sjene obraza koju smo prethodno naglasili konturiranjem. Za to koristimo posvjetljivače ili korektore u kremastom obliku koje obavezno moramo dobro izblendati tj. utapkati u kožu da bi sve to skupa imalo smisla. Dodatno možemo neke od tih dijelova lica naglasiti još highlighterom o kojem ću pisati u nastavku.


Baking ilitiga pečenje je tehnika kojom proizvode koji su tekući ili kremasti na našem licu “zabetoniramo” transparentnim puderom u prahu kako bismo se osigurali da nam se oni s vremenom neće početi micati zajedno s kožom, ulaziti u borice ili rastopiti zbog vlage i visokih temperatura. Taj se trik često koristi za televizijske svrhe jer je to teža šminka, a često se snima pod jakim i vrućim svjetlima.

Također je dobar ako znate da ćete make up trebati kroz cijeli dan i noć (za događaje kao što su vjenčanja). Nakon što nanesemo korektor na gore navedena mjesta i dobro ga sjedinimo s kožom, make up spužvicom na njega nanesemo deblji sloj pudera u prahu i ostavimo 5-10 minuta da se osuši. Nakon toga kistom maknemo višak proizvoda i onda, kako nam sve to nebi bilo presuho, pošpricamo malo fiksatora koji će omekšati proizvode kako bi oni ipak malo više ličili na kožu, a mi nebi izgledale ko da na licu nosimo fasadu, kako se popularno kaže. 😉

Strobing je naziv koji sam ovog ljeta viđala po svim mogućim časopisima, web portalima i naravno youtube videima, a zapravo je samo fancy riječ za highlighting. Highlighteri su make up proizvodi koji su sjajni, najčešće u svijetlim bež, šampanjastim nijansama i njima naglašavamo najisturenije dijelove lica i vračamo im sjaj bez da izgledamo masno. Jer, koliko god smiješno zvučalo, mi ne želimo sjajiti na mjestima gdje nam se koža prirodno masti, nego baš tamo gdje to nije tako. Stavljamo ih na najviši dio obraza, sredinu nosa, “srčeko” iznad usne, iznad vanjskog dijela obrve, ispod obrva i u kuteve očiju. Za one najhrabrije koje se uopće ne maste i koje imaju savršeno glatku kožu bez neravnina ostavljam još sredinu čela i brade. 😉


Tightlining sam ostavila za kraj jer je to tehnika koja nema veze s kožom, već se radi na očima. To je zapravo stavljanje eyelinera (tuša, gela ili olovke) na obje vodene, tj. mokre linije trepavica. Radi se kako bi se produbio pogled, oči učinile vizualno senzualnijima, trepavice gušćima, a smokey eye učinio intenzivnijim. 😉


Sve su ovo načini na koji možete svoje lice približiti idealima ljepote, ali nemojte zaboraviti da je ljepota sama po sebi izuzetno subjektivna stvar i da je najbitnije da se osjećate lijepo i ugodno u svojoj koži, dal na nju stavili smo hidratantnu kremu ili sve ovo gore navedeno, bez obzira što netko drugi kaže ili radi. Nemojte u ničemu pretjerati i sigurna sam da ćete biti na dobrom putu.

Budite mi dobre, pametne i lijepe do sljedećeg čitanja!
Vaša Ana

Najnovije