Pet stvari koje vam uništavaju dobar san

Nekad jednostavno ne možete spavati. Nekad je krivo bučno susjedstvo, nekad preloš hotel u kojem ste smješteni silom prilika, a nekad ni sami ne znate razlog. Budući da je san jako važan za vaše zdravlje i produktivnost, donosimo vam pet stvari koje uništavaju san – a možete utjecati na njih.

1. Vruće u sobi

Ok, kad se radi o seksu, dobro je stvari držati vrućima. No, kad samo želite spavati i dobro se odmoriti, trebali biste regulirati temperaturu sobe u kojoj spavate. Upalite klime i držite temperaturu sobe na između 20 – 24 Celzijeva stupnja. Naime, vaše tijelo ima prirodnu regulaciju temperature pa vam samo tijelo signalizira kad se ustati, a kada spavati. Tijekom noći, kada spavate, vaše tijelo se hladi. Automatski, ako vam je prevruće, tijelo dobiva pogrešan signal da je vrijeme za ustajanje pa ćete se buditi i teže zaspati,

2. Novčane nevolje

Velike novčane brige mogu vas mučiti noćima, a vaš mozak tako će biti aktivan i kada je jako umoran. Nećete se moći opustiti, a ni spavati, pa ćete gledati televiziju, koja ometa izlučivanje melatonina. Stoga ćete imati teške noći i budit ćete se umorni. Treba odmah tada mijenjati hormonsku situaciju u tijelu i pokušati podići razinu endorfina – hormona sreće. Iako se ona najlakše podiže seksom, postoji i kraći način. Trominutni smiješni video na Youtubeu. Psiholozi preporučuju gledanje smiješnog videa koji vas odmah opušta. Osim toga, ako ni to ne upali, možete brojati ovce. Izbacit ćete tako brige iz glave i u konačnici zaspati.

3. Nemirni partner

Ako se vaš muškarac ili vaša žena previše vrpolji, ometat će vas u pokušaju da zaspite. Rješenja je nekoliko, a svaki ovisi o problemu. Ako se vaša partnerica okreće i nemirna je, nabavite madrac s memorijskom pjenom, pa vas njeno kretanje po krevetu neće ometati. Ako je pretopla, nabavite posebnu posteljinu, a ako vas udara u snu, zamolite je da spava na leđima ili na trbuhu. Ne upali li baš ništa, dogovorite se sa partnericom da imate ‘praznike’ spavanja. Odnosno, da nekoliko dana u tjednu spavate odvojeno.

4. Dijelite krevet s vašom mačkom

Iako možda volite vašeg ljubimca, nema smisla da ga držite s vama u spavaćoj sobi. Često životinje mogu ometati vaše opuštanje i spavanje. Dok je s psima relativno mirno jer spavaju skoro cijelu noć, mačke su nemirne i mogu vas buditi nekoliko puta.

5. Ovisnost o smartphoneu

Mnogi ljudi danas su ovisni o mobitelu više no ikad prije. Društvene mreže, internetski portali, sportski rezultati – razloga je puno. Problem je kada treba spavati. Čak i kada odlučite ne istraživati, kad god dobijete notifikaciju i čujete zvuk poruke – oglasit ćete se. Razbuditi se i prekinuti vaš san. Čak i brza provjera mobitela probudit će vaše tijelo i vaš um. Mobitel isključite ili ostavite u drugoj prostoriji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije