FOTO: Oaza kaktusa u dvorištu Dragice Koštarić u Pribislavcu

>> Oaza kaktusa u dvorištu Dragice Koštarić u Pribislavcu

Već niz godina svjedoci smo toga da su u Međimurju dvorišta puna raznih voćaka i bilja za koje su mnogi smatrali da ih je nemoguće uzgajati u klimatskim uvjetima kakvi su oni između Mure i Drave. Kiwi se već udomaćio i postao gotovo domaća sorta, uzgajaju se i uspijevaju naranče, limun, aronija. Da je u Međimurju moguće uzgojiti i kaktuse, dokaz je i dvorište Dragice Koštarić u Pribislavcu, koja ih ima više od sedamdeset vrsta.

Prvi na poklon, a danas više od sedamdeset vrsta

– Sve je počelo još prije tridesetak godina, kazala je Dragica, odnosno još iz vremena moje srednje škole. Prvi kaktus dobila sam na poklon, a nakon toga počela sam i sama kupovati, i to uvijek male i one vrste koje nemam. Moram reći da kaktusi i nisu toliko zahtjevni za održavanje i uzgoj, posebno ako se to radi, kako što je slučaj kod mene s velikom pažnjom i radošću.

Zimi se uvijek nalaze u stanu, a u proljeće krećemo s iznošenjem i rasporedom po dvorištu. Treba spomenuti naravno da postoje one vrste koje mogu biti na suncu, kao što su Agave i dio Opuncija, dok neki trebaju biti na toplome ,ali u sjeni.

Jedna od prilagodba nepovoljnim životnim uvjetima je i cvjetanje kaktusa. Naime, kaktusi često cvjetaju po noći, kako im jako sunce ne bi spržilo cvijet, a cvatnja im često traje samo jednu noć ili, u najboljem slučaju, dan-dva, a samo kod nekih nešto duže. To je, smatra Dragica, velika šteta, jer su cvjetovi mnogih kaktusa zaista prekrasni. Cvjetovi nekih kaktusa, primjerice Stapelie, posebno su zanimljivi jer zaudaraju po pokvarenom mesu kako bi privukli kukce koji vole meso i tako se što prije oplodili. Mnogi kaktusi i neki drugi sukulenti ne cvatu svake godine.

Tako, primjerice, neke vrste aloja podrijetlom iz južne Afrike procvatu tek nakon 50 godina, dok agava – lijepa biljka sabljastih listova udomaćena već i kod nas, procvate nakon 20-ak godina i osuši se. No, prije nego što ugine, agava pruži iz svog korijena vriježe pa oko matične biljke izrastu mlade agave i tako produžavaju opstanak.

Spomenimo i to da naša sugovornica ne misli stati na ovih sedamdesetak vrsti kaktusa, koliko ih sada posjeduje i održava, tako da već možda iduće godine u njezinoj kući, odnosno dvorištu možemo očekivati neku novu vrstu ovih prekrasnih bodljikavih ljepotana.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije