Woman Art: Vježbe za leđa

Ako ste otvorili ovaj članak, a s obzirom na to da ga čitate, jeste (i hvala VAM na tome), znači postoje bolovi u leđima. Kralježnica je glavni stup i nosivi zid kuće u kojoj živimo pa smatram da se tim stupom ne smijemo igrati te da ga moramo čuvati, maziti i paziti da bi nas što duže služio bez bolova. Kralježnica ima 33-34 kralješka podijeljenih u pet regija, a to je (od glave prema zdjelici) 7 vratnih, 12 prsnih, 5 slabinskih, 5 križnih i 3-5 trtičnih kralježaka.

Najčešće bolesti odnosno degenerativne deformacije kralježnice su pretjerana kifoza ili lordoza, skolioza, križobolja i vratobolja. Nekada su se te degenerativne promjene u kralježnici događale većinom kod starije populacije, dok se danas ne mogu deklarirati godine ili starost koju one gađaju. Manje se krećemo, sve više boravimo u zatvorenim prostorima, sve je više poslova za računalom i tako se naše tijelo malim koracima pretvara u tijelo starca. Najčešće zbog sjedilačkog načina života, računala, rad u pognutom položaju, stres, razna opterećenja, neaktivnost itd. koja kralježnici daju potpuno drugačiji oblik pa se sasvim normalno javljaju bolovi.

Morate znati, da ni jedan čaroban madrac, pojas za kralježnicu ili “čips” neće pomoći vašoj kralježnici. Ovo je važno za shvatiti jer svakodnevno dobivam upit od osoba s bolovima u leđima o tim pomagalima koja zapravo vama samo štete!!! Što se događa? Dakle, (karikiram) vi imate pretjeranu torakalnu kifozu i skoliozu (kod kifoze su trbušni mišići skraćeni, a leđni istegnuti odnosno izduženi cijelom dužinom, a kod skolioze se događa lateralni disbalans) i sada zbog bolova koje trpite kupujete čaroban i obećavajući pojas kojeg gledate u reklami, a svjedočanstva ljudi koji ga imaju dokazuju u istinitost tog odličnog proizvoda, i nosite taj pojas, a vama je iz dana u dan sve bolje! No, moram vas razočarati.

Neće vam biti bolje, samo će vam pomoći onda kada ćete ga nositi, a kada ga skinete bol će biti prisutna, možda će nestati na kratko vrijeme, no stanje vaše kralježnice se neće poboljšati. Zašto? Pa zato što će vaši mišići i dalje biti u disbalansu jer vam taj pojas neće ojačati mišiće trupa koje treba jačati ako želite imati zdravu kralježnicu. Dakle, samo kontroliranim vježbanjem uz licenciranog instruktora možete doći do cilja i do stanja gdje ne postoji bol.

Vježbe koje trebate raditi su napravljene prema individualnoj posturalnoj analizi jer je svatko od nas drugačiji te je i stanje same kralježnice drugačije. Iz tog razloga se trening kreira tako da obuhvaća sve regije trupa, a ne samo leđne mišiće koje najčešće izvode osobe s bolovima u kralježnici, a ne znajući to da si tako mogu samo naštetiti.

Ovo su vježbe za leđa, ali napominjem samo za osobe koje su zdrave. Osobe koje imaju bilo kakvih problema s kralježnicom, molim da ne vježbaju! Vasa trenerica Ivana!


Ekstenzija leđa s pogrčenim rukama koje su postavljene pokraj trupa, laktove ne dižete od poda.

U položaju mačke izvodite fleksiju i ekstenziju trupa.


Naizmjenično plivanje u položaju mačke. Pružate suprotnu nogu i ruku.


Ekstenzija leđa s podizanjem ruku i nogu od poda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije