Woman Art: Bolest modernog doba – stres

Ovoga tjedna sam odlučila pisati o stresu! Ne zato što se ja dobro nosim s njim, već obrnuto. Nema osobe koja mi se u posljednje vrijeme nije požalila na to da je zbog stresa nastao neki problem u tijelu. Naše je tijelo vrlo krhko i pamti sve, a dobro poznata poslovica kaže -“kak zračiš, tak privlačiš” pa bi se toga trebali i držati, ali svakodnevni ubrzani ritam nam to onemogućuje. Često zaboravljamo na naše tijelo, iskorištavamo ga do maksimuma bez da ga nagradimo za dobar rad i funkciju koju nam pruža, a to je naš život, tvoj život.

Sve je više žena koje ne mogu prirodno zatrudnjeti, sve je više bolesti štitnjače, glavobolja, nesanica i drugih sličnih problema koji nastaju zbog stresa. Jesmo li postali robovi modernog doba? Što je to slobodno vrijeme koje provodimo samo za sebe? Družimo li se dovoljno? Tko su naši susjedi, znamo li ih? Mlađe generacije će itekako prepoznati ono što želim reći!

Sama sam se našla u kolotečini i sama sam nedugo imala okršaj sa svojim tijelom koje mi je reklo –hej, ti luda glavo, stani na loptu! Naš um i tijelo moraju funkcionirati zajedno, slušati jedno drugo i tako znati stati i uzeti svojih pet minuta.
Kako i što dalje?

Jeste li znali da se stresa možete riješiti tako da sebi podarite nešto što vas veseli? Znam da jeste, ali zašto to onda ne činite (pita vas osoba koja je do nedugo bila ista kao i vi)? Mene vesele daleka putovanja, ali na žalost nemam godišnji :), zapravo, nemam novaca. No, to ne znači da moram odustati, ima puno stvari koje mogu raditi i koje me vesele. Volim trčati i boraviti vani u prirodi, volim papati čokoladu (puno čokolade), volim se družiti, volim se ljubiti s mužem, uglavnom volim raditi stvari koje ne dođu ni lipe. Ne moram ići u wellness (osjećati se dobro) na masažu, kupku, saune i pedikuru za dva soma kuna da bi se zbilja i osjećala dobro jer mogu s mužem i psom otići na livadu i trčati, skakati i zabavljati se, a da se bez potrošene kune dobro zabavim i oslobodim stresa.

Kada radite nešto što vas veseli onda se oslobađa hormon sreće serotonin, a to je lijek protiv stresa. Jeste li znali da čokolada ili pak vježbanje također djeluju protiv stresa? Zapravo, kada ste zadovoljni sami sa sobom, bilo što radili, onda se nivo serotonina u tijelu podiže.

Vježbači nakon treninga imaju osjećaj da su napravili nešto dobro za sebe, nešto zdravo i korisno za tijelo, a tada se oslobađa serotonin i na taj se način naše tijelo bori protiv stresa!

Za kraj, ako ste vježbač –good for you, ako niste onda postanite, ne zbog mene, zbog sebe!

Sve vas lijepo pozdravljam i šaljem puno pozitivne energije! Vaša trenerica, Ivana.


Planinar – naizmjenice koljenom prema prsima


Lateralni planinar – naizmjenice koljenom s vanjske strane prema ramenu


Dijagonalni planinar – naizmjenice suprotno koljeno/lakat


Plank u uporu na šakama s naizmjeničnim predručenjem ruke

Naizmjenice piramida/sklek

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije