Woman Art: Najbolji trening?!

Ovo je pitanje koje se poteže iz dana u dan. Svaka nova osoba koja uđe u naš centar pita –koji je najbolji trening? Ne postoji jedan najbolji trening za sve, a ostalo je manje dobro. Prvo i najvažnije je da je svaka osoba individualna i da nije sve za svakog. Od toga treba krenuti i tako treba početi s vježbanjem.

Teretana
Zamisli pet različitih osoba (možeš zamisliti svoje frendove) i sada vi odlučite vježbati i dođete u teretanu. Naravno, dizanje teških utega je broj jedan, kako kod muške tako i kod ženske populacije, i krenete dizat 50 kila jer je tvoj frend koji je redovit u teretani rekao da je to sada kul. Muškarci rade gornji dio tijela, točnije gornji dio trupa, a žene guzu i trbuh. Muškarcima su važni biceps i prsa, a ženama guza i six pack. Druge sprave niti ne gledaju, oke, naravno neke se prođu, ali u globalu bez neke unutarnje logike i bez nekog logičkog redoslijeda. Prvo imaš zagrijavanje pa bježiš po traci, a poslije dižeš 50 kila jer ti to (ne)možeš i moraš, reko ti frend. Nakon nekog vremena skužiš da te sve boli, odlazi ovaj zglob, onaj mišić, upaljena tetiva, disbalans (ne izgledaš baš ko maneken/ka jer ti je donji dio “picek nogice”, a gornji “terminator” ili obrnuto.

Grupni fitness uz glazbu
E sad zamisli pet cura na zumbi. Dođe njih četiri prvi put jer brate peta frendica je prezadovoljna i ona se preporodila od kad vježba i baš joj je kul i super. Ak ne vježbaš zumbu (tag na fejs) nisi kul! Svi vježbaju zumba fitness. Od vas pet frendica, tri su u koracima, ti i još jedna se gubite, nemate koordinaciju, skačete po krivoj nozi, hopšete ko mali zečići, gubite se u koracima i ne zadovoljava vas takav trening, ali idemo dalje jer to je sada kul. Nakon par treninga ništa se ne događa, nema učinka, al tebe boli skočni i koljenski zglob, kukovi se žele raspasti itd.

NE, NE ŽELIM REĆI DA NE TREBAŠ VJEŽBAT ZUMBU IL TRENIRAT U TERETANI!!! Ja samo želim reći da moraš pronaći najidealniji program za sebe, odabrati sprave koje će ti polako,ali sigurno izgraditi tijelo u jedno skladno u balansu i bez da se pritom povrijediš. Gle, oke možda se dogodi koja sitna povreda ili stegnuće jer budimo realni ti si samo rekreativac koji ne zna kak i kaj, ali ne bi se smjele dogoditi nikakve teže i dugotrajne (ne daj Bože) povrede. Zato je tu tvoj trener koji te upozorava na to.

Počeli smo brkati treninge profesionalnih sportaša i rekreativaca, sve je više trening rekreativaca postao sličan onima koji se provode sa sportašima i to je oke. Ja osobno volim raditi takve treninge i da, preporučujem ih svima, ali nikada ne dajem svima sve isto. Od dvadeset osoba na treningu točno dvadeset je različitih ljudi, postura, snage, agilnosti, fleksibilnosti, mobilnosti i drugih motoričkih sposobnosti kojih možda ima, možda nema.

Zato treba slušati svoje tijelo i raditi sve iz početka (ako si početnik) bez obzira na to što ti možeš dići 50 kila u bench press-u ili raditi deadlift s tom kilažom, preporučujem ti da za početak napraviš KVALITETNO, bez krivih položaja, prevelikih opterećenja i bez pritiska na zglobove i kosti s manjom težinom u više ponavljanja, ali kvalitetnih.

Bitna je kvaliteta, a ne kvantiteta, jel? E pa onda radije diži 10 kilograma, ali siguran u sebe i u to što radiš.

Svaki trening može biti najbolji, a može biti i najgori! To sve ovisi o tvome treneru kojeg moraš slušati, ak želiš imat lijepo i zdravo tijelo. Nije istina da trener nema poima, jer ima! On je svoje znanje pokazao stekavši zvanje pa ga ipak trebaš slušati, on itekako zna! A ti razmisli dal želiš bolove jednog dana kad ostariš ili želiš lijepu, zdravu, mobilnu i veselu starost?

Marketing je taj koji radi čuda i njih boli ona stvar dal češ ti pola svog života biti u kolicima ili zdrava ko dren. Njima je najbitnije da zarade, oni gledaju brojke, a za tebe ih boli đon. Zgrožena sam s onim što svakodnevno viđam!

Kad vidim da na programu za vježbanje XXX piše –za sve i za svakog ? Ej, pa nije točno. Ne može baka od 70 biti isto i raditi isto ko i djevojčica od 15. Ne razumijem kako netko ima srca to napraviti svojim vježbačima. Kako može jedno te isti trening bit za sve i za svakog? Ja volim Nutellu, a ne volim čips! Ti možda voliš čips, a ne Nutellu, ili voliš oboje! Znači nismo isti, pa kak onda možemo svi radit isti trening!? Ne možemo! I točka! (i uskličnik) … Za mene je možda (da je barem) nutella zdrava, za tebe možda i nije! Kužiš?

Nemoj se povoditi za trendom, već pametno biraj osobu koja će te trenirati i koja će biti tvoj TRENER i raditi s tobom ono što ti možeš i ono što je najbolje za tebe. Nije važno jel tvoj trener kul ili nimalokul osoba, važno je da ZNA! Pusa svima od jedne trenerice Ivane koja baš jako voli svoj job!

Vježbe s pilates loptom
Ukupno imamo 4 vježbe koje izvodimo jednu za drugom bez pauze. Svaku vježbu ponovite u 10 ponavljanja i 5 serija.

U položaju ramenog mosta s nogama na povišenju rolate loptu po podu prema sebi i od sebe dok je zdjelica čvrsto stisnuta.


Lopta je između unutarnjeg dijela bedara te ju bedrima stiskate i opuštate kroz brze male kontrakcije.


U planku ste s nogama na povišenju, kroz izdah dižete zdjelicu na ravne noge prema stropu.


Bugarski čučanj s jednom nogom na povišenju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije