WomanArt: Pet trendi treninga u 2015. godini

Dobro nam je poznato to, da treninge odabiremo mi sami bez da se prethodno raspitamo o dobrobiti samog programa, tko smije, tko ne smije itd., često se povodimo imenom, a tek onda spoznajom o kakvom je točno treningu riječ. Trening nam mora biti zabavan i s time se slažem s vama jer bi u suprotnom on trajao jako kratko i ne bi imali volje nastaviti s njim. Mora nam biti poticajan i zabavan, no, ne bi se smjeli bazirati samo na zabavi jer je sam trening nešto više, puno više od zabave.

Dobro nam je poznato to da je osamdesetih žario i palio step aerobic i hi/lo aerobic, devedesetih je to bio Tae-Bo i Billy B. dok je kasnije stigla zumba, nakon nje insanity itd. Svi oni su reklamirali dobru zabavu, osmijeh i ništa nije tako strašno, jer i ti to možeš! Danas u 2015. fitnes trendovi su malo odskočili i postali sve snažniji i snažniji. Trening snage je postao hit!

Trening rekreativaca je sve bliže i bliže profesionalnim sportašima i granice se iz dana u dan pomiču, pa ću vam predstaviti pet trendi treninga koji nas čekaju ove godine.

Na prvome mjestu svakako je Individualni trening u kojem se trener posvećuje samo vama i na temelju vaše posturalne analize i popunjavanja anamnestičkog upitnika nastaje najidealniji trening koji možete zamisliti. No, problem je u tome što si ga ne može svatko priuštiti pa ga u većini slučajeva zbog cijene odabiru imućniji građani, dok bi napomenula da njegova cijena itekako opravdava sam princip rada i sve ostale troškove koji se, kada radite s jednom osobom, utrostručuju.

Drugo mjesto dijele CrossFit i Funkcionalni trening (trening budućnosti) koji se munjevito šire svijetom, ali i lijepom našom. Suprotnost je bodybuildingu i teretani pa se sve više vježbača kojima je teretana dosadila, sele u dvorane opremljene rekvizitima iz prirode. To su pliometrijske kutije, lanci, gume, čekići, željezni utezi, TRX trake, medicinke, pilates lopte i drugi zanimljivi rekviziti koji tijelu pružaju vanjsko opterećenje.

Treće mjesto zauzeo je TRX trening koji spada u osobne treninge jer se radi u grupi s malo polaznika pa se trener u svakoj minuti vašeg treninga može posvetiti vama da što bolje i pravilnije izvodite svaku od vježbi koja vam je zadana. Trening može biti kružni, a može i statičan dok sve to ovisi o vašem treneru i kako će on dizajnirati svaki vaš sat proveden u njegovoj dvorani.

Na pretposljednje četvrto mjesto stavljam HIIT, a to je kratica od–high intensity interval training, pa bi to značilo da se izmjenjuju kratkotrajni intervali visokog intenziteta s manje intenzivnim intervalima aktivnog oporavka. Intervali visokog intenziteta trebaju biti na otprilike 90% maksimalne frekvencije srca, a intervali oporavka na oko 50% maksimuma, pa se zbog toga posebno preporučuje osobama koje žele sagorjeti višak masti.

Zadnje peto mjesto ali ne manje važno pripada TABATI jer je ovo trening koji će u kratkom roku napraviti visok rezultat, ali samo onda kada se držite protokola. Zahvaljujući dr.Tabati i mi rekreativci danas možemo uživati u jednom od najomiljenijih treninga današnjice. Tabata protokol možemo koristiti kada trčimo, plivamo ili pak radimo vježbe snage. Važno je napomenuti da se radi o protokolu koji ima zadanu minutažu, a to je 20:10 u 8 ponavljanja plus pauza.

Na kraju vas pozivam da nam se pridružite i da vježbate vježbe koje sam vam pripremila. Ovoga puta to su pilates (iako on nije na “trendi” popisu, ja ga svejedno obožavam) vježbe za leđa.



Naizmjenično pružanje ruke i noge u poziciji mačke. Radite suprotnom rukom/nogom.




Opružanje trupa ili ekstenzija leđa dok su noge na podu, a ruke uz trup.




Naizmjenično pružanje ruke ispred sebe i noge iza sebe dok ležite na trbuhu.


Opružanje trupa ili ekstenzija leđa dok su noge na podu, a ruke pogrčene ispod čela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije