Vaša baka je to radila i vaša mama to neprestano radi, pa trebate li i vi nastaviti tu tradiciju?
Mit: Voda brže proključa ako dodamo sol
Istina: U ovome baš i nema istine, jer zbog dodavanja soli vodi, zapravo, treba malo duže da proključa s obzirom da točku ključanja diže sa 100°C na otprilike 106°C. No, slana proključala voda je vruća od obične zbog natrijevog klorida (sol) koji se veže za molekule vode, otpušta mjehuriće plina koji pojačavaju promjene na vodi, a samim time i temperaturu vode. Drugim riječima, iako ćete malo duže čekati da slana voda uzavri, tjesteninu će skuhati malo brže.
Mit: Ako baterije držite u hladnjaku, duže će trajati
Istina: Ukratko – baš i ne. Kemijska reakcija u bateriji (ona zbog koje nastaje električni naboj koji puni uređaj) ovisi o temperaturi i niže temperature usporavaju proces. No, suprotno uvriježenom mišljenju, baterije ne generiraju energiju osim ako nisu u upotrebi, pa nema baš smisla hladiti neaktivnu bateriju. Štoviše, dok se ohlađena baterija ne vrati na sobnu temperaturu, neće moći proizvoditi baš puno energije (sjetite se samo koliko je teško upaliti automobil u hladno zimsko jutro). Maksimalna preporučena temperatura za bateriju je 25 Celzijevih stupnjeva, pa bi čuvanje baterija u običnoj ladici trebalo biti dostatno.
Mit: Mikrovalna ubija bakterije na spužvi
Istina: Apsolutno! No, malo je kompliciranije od 10 sekundi ‘kuhanja’ na najvišoj temperaturi. Istraživanja su pokazala da su potrebne pune dvije minute da bi se u mikrovalnoj pećnici uništilo 99 posto bakterija. Udvostručite to vrijeme za kompletnu sterilizaciju. Pobrinite se da je spužva vlažna (mikrovalna funkcionira na temelju zagrijavanja molekula vode) i, ovisno o tome koliko je često koristite, svakih nekoliko dana je ponovno ‘prokuhajte’ u mikrovalnoj.
Mit: Rezanje leda oštri nož
Istina: U jednu ruku. Nema šanse da ćete na ovaj način naoštriti nož, ali mrvljenje leda oštricom s nje uklanja nakupljene čestice, što rezanje čini učinkovitijim.
Izvor:Net.hr