Navika ili praznovjerje!? Crveno rublje za Novu godinu

Za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, dućani su prepuni crvenog donjeg rublja i postala je svojevrsna tradicija za novogodišnju noć odjenuti crveno.

Zašto? Vjeruje se kako crveno donje rublje donosi sreću u novoj godini. Znači li to da ćemo, ako se odlučimo za bijelo ili crno rublje, imati godinu ispunjenu jadom i nesrećom? I odakle uopće to praznovjerje? Čini se kako dolazi iz Španjolske i to još iz doba Srednjeg vijeka. Naime, tada nije bilo dozvoljeno nositi crveno, jer se crvena boja povezivala s krvlju, vragom i vradžbinama. Međutim, ljudi su ju svejedno nosili, smatrajući je simbolom živosti u mračnim zimskim danima. Kako je boja službeno bila zabranjena, crvena boja počela se nositi ispod odjeće.

I tako je zapravo nastalo crveno donje rublje. A kako trgovci svugdje traže način zarade, tako je i ova tradicija brzo komercijalizirana i crveno rublje postalo je ‘must have’ za doček Nove godine. Vjerojatno vam se neće dogoditi ništa strašno ako se ne odlučite za njega, ali zašto bi riskirali?

Uostalom, to je još jedan dobar izgovor da prošetate dućanima i odaberete slatki kompletić. Sada je idealno vrijeme, jer je izbor najveći. Crveno donje rublje je i spasonosan poklon za one koji nemaju ideje što pokloniti boljoj polovici.

Izvor: Moda.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije