10 savjeta kako provesti blagdane bez stresa

“Postoji li itko tko ne voli blagdane? Mnogi! Na samu pomisao na božićne i novogodišnje blagdane ulovi ih tuga, neraspoloženje, zabrinutost, nervoza, očaj. To su svi oni koji su usamljeni, bez prijatelja, bez obitelji, tuguju za osobom koju su izgubili uslijed bolesti, starosti ili bolnog ljubavnog prekida. To su i svi koji imaju velike obitelji i obavezu pripreme hrane, pića, poklona, kao i svi koji su u stalnoj utrci sa vremenom i zatrpani obavezama.

Blagdanskoj depresiji skloni su samci i ljudi s velikom obitelji. Svi koji su bolesni. Svi oni koji su ostali bez posla, bez novca, bez perspektive. A takvih je, odista, sve više i više.

Postoji li uopće još itko tko uživa u blagdanima? Mnogi! Svi koji mudro isplaniraju svoje vrijeme, proaktivno pristupaju životu, delegiraju imajući povjerenja u druge, a imaju veliko srce i tako, bez obzira na veličinu novčanika i svoje trenutne životne okolnosti, osim cijelog svijeta vole i – sebe.

Možemo li onda omogućiti sebi (i bližnjima) da preživimo blagdane i uživamo u njima bez obzira na sve (i svakoga)? Vjeruje da možemo, a predlaže vam i kako to učiniti:

1. Imajte realna očekivanja. I božićni i novogodišnji blagdani su samo par slobodnih dana krajem godine koje možete, ali ne morate provesti kao “sav ostali svijet”.

2. Osvijestite i prihvatite svoje osjećaje. Kada znamo kako se osjećamo i ne pokušavamo potisnuti svoje neugodne, negativne ili neprihvatljive osjećaje , skidamo ogroman pritisak sa vlastite duše, ali i tijela.

3. Prihvatite odgovornost za svoj izbor misli, riječi i djela. Donesite odluke koje su adekvatne vašoj situaciji.

4. Planirajte vrijeme i upravljajte njime. Napravite popis obaveza koje vas čekaju u sljedećim tjednima, kako biste na vrijeme obavili sve ono što trebate. Tako ćete ujedno i kvalitetno rasporediti svoju energiju, pa će i vama blagdani biti užitak.

5. Volontirajte: poklonite vrijeme i pažnju onima koji su manje sretni od vas samih. Osjetite zahvalnost, ali ju znajte i primiti.

6. Planirajte iznos koji ste spremni, voljni, ali i u mogućnosti potrošiti. Često nam glavobolju zadaje spontanost u krivom trenutku. Izbjegavajte stoga odlazak u prodajne centre.

7. Dogovorite sa bližnjima «crveni karton» dijeljenju poklona visoke cijene. Poklonite sitnicu, ali ju omotajte najljepšim željama, najnježnijim osjećajima, najboljim namjerama.

8. Dajte si dozvolu da jedete sve, ali pripazite na količine hrane i pića. Osjećaj grižnja savjesti nakon obilne blagdanske trpeze puno je ubojitiji od količine kalorija i kolesterola unesenog u organizam.

9. Novogodišnje odluke neka se odnose na promjenu stila života. Više tjelovježbe, manje nepotrebne i nezdrave hrane i pića…ma možete početi sa tim novim navikama i odmah nakon blagdana.

10. Zatražite pomoć stručnjaka ukoliko ste potišteni, tužni i bezvoljni. Depresija je ozbiljna bolest i što prije ju počnete liječiti, rezultati će biti bolje.

Izvor: Zdravzivot.com.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije