UMIJEĆE ŽIVLJENJA: Što ćemo sa svim tim emocijama?

Naše vlastite misli i emocije nam svima, čini se, predstavljaju problem. Ne znamo kako se s njima nositi kada postanu prejake, kada nam ne odgovaraju i onda ih ili potiskujemo ili pokleknemo pod njihovom silinom, što stvara dodatne komplikacije.

Što je njihova prava priroda, svih tih emocija i misli? Znanje o jogi nam govori da postoje razne modulacije uma i da su emocije i misli oblici energije. Umirivanje tog istog uma je joga.

Naše misli i emocije ne pripadaju nama, one se jednostavno zbivaju. Neke će se pojaviti u našem umu kao posljedice našeg djelovanja, ali ćemo mnoge pokupiti iz prostora u kojem se nalazimo, od ljudi pokraj kojih boravimo, iz hrane koje jedemo… Mi sa svojom okolinom razmjenjujemo energiju, a jedan od njenih oblika su misli i emocije. Iz naše sposobnosti da ih sagledamo što zaista jesu ovisi i stanje našeg uma.
Na naprednim tečajevima Umijeća življenja objašnjava se kako tijek energije, odnosno prane, u našem tijelu utječe na to kakve će se emocije pojaviti u našem sustavu. Kada se prana kroz prvi energetski centar, odnosno čakru, koja se nalazi u podnožju kralježnice kreće uzlazno u nama se javlja polet i želja za životom, ako se kreće silazno tada se javlja letargija i tromost.

Kada se energija kroz drugu čakru, koja se nalazi na kralježnici iza spolnih organa, kreće prema gore u nama se javlja kreativnost, a kada ide prema dolje javlja se spolni nagon. U trećoj čakri, koja se nalazi u području iznad pupka, javlja se velikodušnost kada energija teče prema gore, a ljubomora i pohlepa kada energija teče prema dolje, dok se u četvrtoj čakri koja se nalazi usred prsnog koša javlja osjećaj ljubavi kada energija ide prema gore, a mržnje i straha kada ide prema dolje. Peta čakra, koja se nalazi u području grla, zaslužna je za osjećaj zahvalnosti kada energija teče prema gore, a za osjećaj tuge kada teče prema dolje. U šestoj čakri, onoj između očiju, se nalazi svjesnost kada energija teče prema gore, a srdžba kada teče prema dolje, dok se sedma čakra nalazi na vrhu glave i u njoj se javlja osjećaj blaženstva kada energija teče prema gore.

Osim toga, emocije i misli su vezane jedne za druge, svaka misao izaziva emociju, a emocija opet izaziva misao. To objašnjava zašto se toliko vrtimo u krug i ne možemo se dugo riješiti nekih stvari. Misli možemo odbaciti, ali emocije moramo neko vrijeme promotriti. Tim svjesnim obraćanjem pažnje na emocije kao događaje u našem energetskom sustavu možemo promijeniti njenu kvalitetu, iz silaznog tijeka energije u uzlazni. Naravno, u promjeni tijeka energije pomažu yoga asane, tehnike disanja i meditacija.

Misli i emocije, kada se pojave, su dio našeg uma, a on je dio nas. Njihovim potiskivanjem, ali i puštanjem da preuzmu kontrolu nad našim životom sigurno činimo pogrešku. Ono što možemo je prepoznati što zapravo jesu i staviti ih na pravo mjesto, dati im priznanje i produžiti dalje!

Ivan Palijan je puno godina radio kao urednik i novinar. Smatra kako je s godinama naučio kako najbolje produžiti dalje. Trenutno živi sa suprugom u Čakovcu, voditelj je prodaje SAN prirodne kozmetike, te učitelj joge i Programa sreće fondacije Umijeće življenja. Tečajeve i programe vodi u Čakovcu i Varaždinu, možete ga kontaktirati preko web stranica.

Pročitajte prethodne kolumne:

UMIJEĆE ŽIVLJENJA: Svako zlo za neko dobro

UMIJEĆE ŽIVLJENJA: Joga u svakom smislu

UMIJEĆE ŽIVLJENJA: Prolazi sve, sve osim jedne stvari

UMIJEĆE ŽIVLJENJA: Izgubiti vlastiti um, ne ostati bez pameti

KOLUMNA UMIJEĆE ŽIVLJENJA: Znate li da ćete umrijeti?

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije