Iako bismo prvo pomislili da je WC školjka najveća prijetnja članovima kućanstva kada su mikroorganizmi u pitanju, stručnjaci kažu – u krivu ste!
Kuhinjske krpe i vlažni ručnici odlična su podloga za razvijanje bakterija. Osim što dugo zadržavaju vlagu, koriste se u u prostorijama u kojima inače ima puno mikroorganizama što stvara dobitnu kombinaciju za razmnožavanje bakterija.
Nedavna studija sa Sveučilišta u Arizoni otkrila je da se koliformna bakterija, inače prisutna u ljudskoj stolici, a koja može dovesti do trovanja hranom i uzrokovati proljev, nalazi na 89 % kuhinjskih ručnika ili krpa, dok je E. coli pronađena u 25.6 % ručnika.
Istraživači upozoravaju da će takve ručnike imamo često po rukama i njima brišemo i druge kućanske površine pa će se bakterije lako proširiti dalje, a opasnost je i da dođu u dodir sa sirovim mesnim površinama, piše Daily Mail.
Nije dovoljno oprati ručnike
Znanstvenici upozoravaju da nije dovoljno samo ručnike i kuhinjske krpe oprati u perilici rublja i posušiti. Nedavana istraživanja otkrila su da će doći do ponovnog razmnožavanja bakterija kada se ručnici navlaže. Da biste bili sigurni da su krpe i ručnici čiste, potopite ih na dvije minute u razrjeđeni izbjeljivač prije pranja u perilici.
Upozoravaju i da se ručnici za lice nikada ne upotrebljavaju u druge svrhe. Tako primjerice, nemojte brisati pod s ručnikom s kojim se brišete nakon kupanja.