WomanArt: Snaga trupa

Zašto je važno izgraditi mišiće trupa i što nam oni znače te koja im je zadaća saznat ćete u daljnjem tekstu kojeg sam ovoga tjedna pripremila samo za vas.

Trup je dio našeg tijela bez glave, vrata, nogu i ruku, podijeljen u četiri dijela, a to su prsni koš, trbuh, leđa i zdjelica. Svi oni svojim kostima i/ili mišićima štite i čuvaju naše unutarnje organe. Da bi naš organizam bio zaštićen te da bi kosti i zglobovi bili sigurni, moramo posjedovati snažan trup. Snaga trupa ne dolazi sjedenjem već vježbanjem pa je potrebno malo više truda i vježbanja i na taj način sebi osigurati zdravlje, tog za nas važnog dijela tijela.

Što je snaga?

Snaga je jedna od motoričkih sposobnosti, a ona znači izvršeni rad u jedinici vremena. Može se reći da je snaga tijela njegova sposobnost savladavanja otpora. Osoba veće snage će u kraćem vremenu izvršiti veći rad. Snagu dijelimo na eksplozivnu, repetitativnu (dinamičku), statičku, apsolutnu i pliometrijsku.

Vježbe kojima ćete ciljano gađati trup su vježbe za trbušnu muskulaturu, prsa i leđa. Pa tako za trbušnu muskulaturu predlažem vježbe V-trbušnjak dizanje, Ruski twist, sklopka, podizanje trupa u sjedeći položaj iz ležećeg, za prsa bi vam savjetovala sklek i za leđa različite kombinacije ekstenzije leđa.

Sve te vježbe su odlične, no da bi gađali malo agresivnije predlažem dodatak raznih kombinacija planka. Uz sve te vježbe, u udobnosti vlastitog doma možete odraditi idealan trening za snagu svojeg trupa. Osobito pazite na core iz razloga što on često zna biti osjetljiv pa za njega ipak treba imati više znanja i strpljenja. Kad smo kod cora, napomenula bi vam jednu izrazito važnu stvar, a to je da ako osjetite bilo kakva zatezanja, bol ili nelagodu tijekom treninga odmah prekinete s vježbanjem i posavjetujete se s liječnikom. Ono što skoro svaki puta ponavljam je to da vježbanje mora biti SIGURNO, a tek onda efikasno jer što će vam veliki biceps, ako ste gradeći ga trajno ozlijedili rame?!

Vježbajte s nama, imamo 5 serija po 10 ponavljanja ili 10 sekundi, između svake serije odmorite minutu i popijte vode! Prije treninga se nemojte zaboraviti zagrijati, a nakon treninga istegnuti.

Do sljedećeg tjedna, lijep jesenski i topli pozdrav!




Plank/izdržaj s uporom na laktovima. Rame, kuki peta su u jednoj liniji, zdjelica u neutralu i gornji dio trupa stisnut.



Ruski twist radite tako da naizmjenice laktove spuštate prema podu i pogledate za njima. Rotacija trupa.



Takozvani muški sklekovi (kod ženskih ne sudjeluje donji dio trupa tzv core), ako ne možete pravilno izvoditi sklek preporučujem plank s uporom na dlanove.




V-up radite tako da su vam u ležećem položaju ruke iza glave, a noge na podu pa se dižete nogama, rukama i trupom u sjedeći položaj na ravne noge.


Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije