Kako prepoznati da je vaš dug izvan kontrole

Tako je lako gledati druge osobe u situaciji duga te primjetiti kada to izmiče kontroli. Međutim, kada dođe vrijeme za pogled na našu vlastitu situaciju, to se nikada ne čini tako jednostavno. Mi uvijek možemo opravdati sami sebi naše financijske izdatke, tako da to i ne izgleda tako loše kao što zapravo jest. Umjesto da griješite ignoriranjem vašeg duga kada je izvan kontrole, učinite suprotno, uzmite vremena kako biste sagledali situaciju te prepoznali loše stvari koje štete vašem vlastitom životu.

Ako ne možete platiti svaki račun

Ako morate iz mjeseca u mjesec birati koje račune da platite a koje ne, iako je svima rok plaćanja bio već prošli mjesec, to je loš znak. To znači da stalno plaćate opomene ili naknade za zakasninu i iznos koji dugujete je veći svaki mjesec. Takav način života jednostavno nije moguće održati. Dakle, ako ovo zvuči približno kao vaša situacija, sada je krajnje vrijeme uažiti ovo upozorenje.
Krediti na otplatu

Ako tražite sebe i birate kredit na otplatu za pokrivanje svakodnevnih troškova, možete se kladiti da je vaša situacija izvan kontrole. Krediti na rate dolaze sa vrlo velikim dodatnim troškovima. Kamatne stope za ove kredite mogu biti visoke. Možete se kladiti da ukoliko još nemate dug, takve kamatne stope će vam otežati financijsku situaciju. Gotovo sve je bolje od bilo kakvog kredita. Dakle, ako se nađete banci, u jednom od njihovih ureda, razmislite još jednom da li vam je kredit zaista potreban i da li zaista ne možete živjeti dan po dan, spojiti nekako kraj s krajem.

Ako plaćate svakodnevne stvari pomoću kartice na otplatu

Povremeno plaćati za šalicu kave s karticom nije veliki problem. Međutim, ako plaćate za stvari kao što su namirnice, plin, struja i sl. karticom jer nemate novca da platite gotovinom, to je problem. Morate biti u stanju podmiriti te stvari ili će se vaša financijska situacija oteti kontroli. Kod plaćanja karticom nikada nemate toliku evidenciju o potrošenom novcu kao kod plaćanja gotovinom.

Samo ste u mogućnosti platiti minimum

Jeste li samo u mogućnosti otplatiti samo minimum na vašim kreditnim karticama svaki mjesec? To je obično znak da je stanje na kartici katastrofalno i da vaš dug izmiče kontroli. Otplata minimuma na kreditnoj kartici znači da jedva plaćate za pokrivanje kamata. Brzinom kojom se krećete, plaćati ćete sve do dana vaše smrti, a možda još i dulje. Zatvorite vaše kreditne kartice što prije ili barem smanjite troškove preko kreditnih kartica.

Otplata jedne kreditne kartice s drugom

Ako plaćate minimalnu isplatu jedne s drugom kreditnom karticom, vi ste u ozbiljnim problemima. Ne samo da si ne možete priuštiti da platite dug koji trenutno imate, nego u pokušaju da uplatite minimum vi ste zapravo još povećali svoj dug. Pod sobom kopate sve dublje i dublje rupe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije