I mozak reagira na slomljeno srce, evo na koji način!

Svi su barem jednom prošli kroz bolan prekid ljubavne veze i definitivno znaju kako to izgleda i djeluje na osobu. Osim što tako strada srce, isto se događa i mozgu, pokazala su najnovija istraživanja.

Osim što nakon prekida imate osjećaj da vam je srce slomljeno, čini se kako posljedice osjeća i vaš mozak. Nanovija istraživanja otkrila su kako i on nosi dio tog teškog tereta, piše refinery29.com.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Michiganu pokazalo je kako je mentalna reakcija na prekid ljubavne veze jednaka onoj na pravu fizičku bol. Podaci do kojih su došli znanstvenici otkrili su kako se isti dijelovi mozga aktiviraju pri ozlijedi i pri sjećanju na tužni ili dramatični prekid.

Pozitivna je stvar što ovakvo što funkcionira i u obrnutom slučaju, pa tako ljudi osjećaju manje boli kada su sretni ili zaljubljeni.

Dodatna istraživanja dokazuju i da je s duljinom veze dublji i neurološki učinak koji prekid ima. Što je veza bila dulja i značajnija, to su posljedice teže. Ukoliko ste s bivšim partnerom proveli mnogo vremena, vjerojatno ste s njime i prirodno sinkronizirani, a mozak stvara poveznice koje su duboko vezane uz tu osobu. Upravo iz tog razloga oporavak je bolniji i mnogo teži.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije