Dosta vam je tehnologije? Evo kako se isključiti

Živimo u umreženom svijetu, i iako to ima mnogo prednosti, postoji i ona tamnija strana tehnologije. Ograničava nam privatnost i osobni kontakt, otežava nam odvojiti privatan i poslovan život, te je za mnoge od nas generator kroničnog stresa.

A utječe na sve ljude bez obzira na godine. Prema podacima koje prenosi CNN, prosječni tinejdžer pošalje oko 3000 SMS poruka mjesečno. Neke od studija otkrivaju da prosječni Amerikanac dok pješači većinu vremena provede koristeći neki od multimedijskih uređaja.

Očito je da velik dio nas ima problema s “isključivanjem”. A svatko od nas je u nekom trenutku poželio baciti kompjutor kroz prozor ili mobitel u jezero.

Iako primamljivi, takvi ekstremni potezi nisu potrebni ako poduzmemo neke korake koji će nam pomoći olakšati zasićenost tehnologijom.

Evo i kako.

1. Odredite si vremenske okvire

Čini se da nema kraja moru pametnih telefona, e-mailova, televizije, Facebooka, Twittera, radija… Učinite si uslugu i uvedite ograničenja na vrijeme koje provodite koristeći tehnologiju. Na primjer, ograničite koliko puta dnevno ćete provjeravati e-mail ili poruke ili broj sati koji ćete provesti pred televizorom.

2. Družite se s prirodom

Jedan od najboljih načina da se isključite je ostaviti telefon kod kuće i izaći van na svježi zrak. Uvijek se osjećate bolje nakon dana provedenog u prirodi, bilo da je riječ o vožnji biciklom, planinarenju, šetnji ili trčanju.

3. Ne uspoređujte se s drugima

Kada imate uvid u živote tolikog broja ljudi na Facebooku i drugim društvenim mrežama, može biti vrlo teško a ne uspoređivati se s drugima. No prava je istina da nije važno što rade ostali. Čini li se nečiji život savršenim, budite sretni zbog toga i krenite dalje.

4. Dišite

Disanje je jedan od najlakših, najzgodnijih i najučinkovitijih načina kontrole stresa koji su vam dostupni. Ono vam može poboljšati raspoloženje i razbistriti misli, a ništa vas ne košta. Tako da sljedeći put kad vam dođe da razbijete kompjutor…počnite duboko disati.

5. Uzmite odmor (od tehnologije)

Otiđite na 24-satnu (ili dulju) pauzu od tehnologije. Isključite telefon, televiziju i kompjutor na jedan dan. Priuštite si dobru knjigu provod s prijateljima ili druženje s partnerom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije