Putovanje s djecom može biti idealno?

Putovanje sa djecom može biti fantastičan način da se još više zbližite sa njima, pokažete im svijet, stvorite zajedničke uspomene i lijepa sjećanja, i potaknete njihov osjećaj za avanturu.

Na žalost, putovanje sa djecom znači i dugo sjedenje na jednom mjestu, u automobilu, avionu, autobusu ili vozu (pa, dobro…u vozu i ne moraju baš sjediti cijelo vrijeme). I koliko ćete samo puta čuti ” Jesmo li stigli?” ili “Koliko još ima do ….?”. Naoružajte se strpljenjem, jer ih ni jedan odgovor neće zadovoljiti, i pitanje će se ponavljati sve do dolaska na destinaciju.

Najbolji način da putovanje bude ugodno i vama i djeci je da ih zabavite na različite načine. Mi donosimo nekoliko savjeta:

1. Muzika – Muzika ima umirujući efekt. I to naročito na djecu. Prije putovanje provjerite jeste li ponijeli zalihe omiljenih CD-ova za putovanje. Ako putujete avionom, vozom ili autobusom, pobrinite se da sa sobom imate CD player, ili barem mobitel sa dovoljnom količinom muzike za put. I naravno, ne zaboravite slušalice J.

2. Audio priče za djecu – To su CD-ovi sa pričama za djecu koji mogu trajati satima. Odlična pomoć za umorne roditelje na putovanju. Djeca će uživati slušajući ih.File 1209

3. Grickalice – Ponesite razne grickalice, i to one zdrave: voće ili orašaste plodove. Grisini štapići su jako dobri ako djeca osjećaju mučninu za vrijeme vožnje. Ne nudite slatkiše, jer bi to moglo uznemiriti male stomačiće u vožnji.

4. Igre – Ne, ne mislimo na Nintendo ili PSP! Ovdje se radi o igri u kojoj djeca koriste maštu. To može biti igra pogađanja prvog broje registarskih tablica ostalih automobila na cesti, ili igra u kojoj jedan igrač zamišlja neki predmet, a drugi pogađa postavljajući pitanja. Sa manjom djecom možete igrati igru “na slovo, na slovo”. Koju god da odaberete i vi ćete se zasigurno dobro zabaviti.

5. Slagalice – ovo je odličan način da zabavite manju djecu. U prodaji možete naći knjige slagalice prilagođene različitim uzrastima. Veoma su zgodne za ponijeti u ručnoj torbi, a djeca ih jako vole. Ukoliko dijete osjeća mučninu u vožnji, izbjegavajte koristiti ovu igračku dok ste u pokretu. Iskoristite je na kratkim pauzama.

6. Planirajte putovanje mudro – Pri tome imajte u vidu dnevni raspored spavanja i obroka djeteta i pokušajte prilagoditi vrijeme polaska, npr. vremenu spavanja, a ne hranjenja. Sa djecom na put krenite na vrijeme, što je moguće ranije. Ponesite omiljeni jastuk vašeg djeteta, to će pomoći da lakše zaspi u putu.

7. Pravite česte pauze – To zapravo i nije realno ukoliko putujete avionom, ali može biti od velike pomoći pri putovanju automobilom. Nažalost, tako će putovanje duže trajati, ali djeci će dobro doći kratke pauze. Izlazak iz auta i kratka šetnja, ili razgledanje krajolika će učiniti putovanje mnogo ugodnijim za dijete.

Svi smo mi pomalo nervozni u toku dugih putovanja. Isprobajte ove savjete i stići ćete na destinaciju sretniji i raspoloženiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije