Patite od nesanice? Pročitajte za bolji san!

Prije svega valja razjasniti pojam nesanice. Postoji više tipova nesanice – neke osobe ne mogu zaspati par sati kasnije od uobičajenog, no neke ne spavaju danima. Osobe koje ne spavaju danima su najčešće umorne i izmorene, a nikako da zaspe. Za nesanicu postoje najčešće zdravstveni razlozi. Ako nesanica utječe na kvalitetu vašeg  života, to je i više nego dovoljno dobar razlog za posjet liječniku. Zdravstveni problemi mogu biti povezani s bubrezima, jetrom, srcem i tlakom, no vjerojatno je najčešći razlog zbog kojih mlađi ljudi ne mogu spavati  – stres. Dakle, svatko bi trebao otkriti svoje razloge.

Priuštite si male opuštajuće rituale prije nego li krenete na spavanje, te pokušajte zaboraviti na stresne situacije.

Evo nekoliko instant SOS savjeta:

– Morate zaboraviti na kavu i energetske napitke u popodnevnim satima. Izbacite sve za što znate da sadrži kofein.
Šetnja prije spavanja uvijek čini čuda.
– Prije spavanja pregrijte kupaonicu i priuštite si što topliju pjenastu kupku s mirisom koji vas opušta. Preporučuje se lavanda.
– Nemojte puno jesti tijekom večere, no nije preporučljivo niti da idete gladni na spavanje.
– Neposredno prije nego legnete, popijte čaj od kamilice ili toplo mlijeko. Ovisi o tome što preferirate (i što ste večerali).
– Pokušajte se buditi svaki dan u isto vrijeme i u isto vrijeme leći, tako ćete s vremenom vjerojatno i usnuti u približno isto vrijeme.
– Na popodnevna drijemanja možete zaboraviti.
– Pokušajte biti što aktivniji, počnite vježbati, preporuča se vježbati 6 sati prije spavanja.
– Surfanje internetom i gledanje televizije zamijenite nekom opuštajućom knjigom ili učenjem, a ako ne volite čitati radije slušajte radio, no neka ne bude preglasan.
– Nemojte “pokušavati zaspati“, što ćete se više truditi teže ćete zaspati.
Zamračite prostoriju u kojoj spavate ili upotrijebite masku (za oči) za spavanje….

Neki bez razmišljanja popiju tablete za spavanje – no kad god je to moguće preporučuju se prirodna rješenja koja se već tradicionalno koriste u rješavanju nesanice.

1. Kamilica – mnogima najdraža ljekovita biljka, jer pomaže u mnogim zdravstvenim problemima. Glavna funkcija joj je umirivanje, a njezina eterična ulja se koriste za liječenje nesanice.

2. Ashwagandha (withania somnifera – ona koja donosi san) – koristi se u ayurveda medicini. Njezino ime govori samo za sebe o njezinoj funkciji.

3. Hmelj – također popularan u borbi protiv nesanice.



Evo i jedan recept za čaj:
kamilica cvijet, 20 g;
matičnjak list, 20 g;
menta list, 20 g;
anis plod, 20 g;
lavanda cvijet, 10 g;
valerijana korijen, 10 g

Preporuča se i hrana bogata triptofanom i magnezijem. Magnezij možete pronaći u indijskom orahu, pivskom kvascu, algama i bademima.

Što je triptofan i gdje se nalazi ?

To je aminokiselina koja se pretvara u serotonin (za to je potreban vitamin B6), a on se nakon toga pretvara u meltonin. Njegovo lučenje se usporava kad soba nije dovoljno zamračena, zbog svjetla. Nalazi se u mlijeku, siru, mahunarkama i bananama.

Laku noć! 🙂

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije