Kako u šest koraka odviknuti dijete od pelena

Dijete je jedina osoba koja može odlučiti da je vrijeme odvikavanja od pelena. Roditelji, tu ste da pomognete i pročitate kako odviknuti dijete od pelena.

Najbolje je da roditelji otklone svaki pritisak koji na dijete vrše djedovi, bake, vrtić i općenito sredina. Svako je dijete individua i ne odvikavaju se sva djeca u istoj dobi. Kontroliranje nužde djetetovo je dostignuće, a ne dostignuće okoline.

1. korak: Stavite djetetu kahlicu na pod, tako da na njega može sjesti kada to poželi. Objasnite djetetu da je to njegova kahlica i da samo on ili ona sjedi na njoj.

2. korak: Nakon tjedan dana stavite dijete da sjedi na svojoj kahlici u odjeći dok vi sjedite na svom wc-u. Probajte dijete nakratko zadržati u sjedećem položaju.

3. korak: Sljedeći tjedan pitajte dijete je li u redu da mu skinete pelene kako bi jednom na dan sjedilo na kahlici.

4. korak: Treći tjedan dijete odvedite s njegovom prljavom pelenom do kahlice, ispraznite sadržaj u kahlicu i zatim zajedno bacite u nužnik.

5. korak: O idućem koraku u potpunosti odlučuje dijete. Zapravo, ako kod bilo kojeg koraka dijete pruži otpor, nakratko odustanite od odvikavanja. U ovoj fazi dopustite djetetu da bude bez pelene dulje razdoblje i da sjedne na kahlicu kada to poželi. Ako se pokaka ili popiški, ostavite nakratko to u kahlici da vidi što je rezultat sjedenja na kahlici, a onda zajedno očistite.

6. korak: Ako je dijete stvarno spremno, možete ga sve duže i duže ostaviti bez pelene. Ako mu pobjegne, nemojte od toga praviti drame, no ako dulje vrijeme ne ide, jednostavno na neko vrijeme odustanite, pa kasnije probajte ponovno.

Svako dijete je u određenoj dobi spremno, kada ste vidjeli odraslu osobu s pelenom? Dakle i vaša beba će biti jednom bez pelene!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije