Kako ukloniti mrlje od make upa i ostale mrlje!

Ako ste odjeću zaprljali make-upom nikako je takvu nemojte stavljati na pranje u perilicu, bez da prethodno to mjesto niste dobro protrljali sapunom! Ukoliko nemate sapun za mrlje, poslužit će i onaj običan (za pranje ruku). Pokušajte mrlju do kraja skinuti prije nego odjeću stavite na sušenje, jer kasnije će se mrlje još teže ukloniti. Osobito nakon glačanja.

Žvakača guma vam se zalijepila za majicu? Nemojte je pokušavati odmah skinuti. Stavite majicu u zamrzivač na nekoliko minuta i nakon toga je blago skinite. Ukoliko je žvakača guma završila u kosi, držite led na tom mjestu nekoliko minuta i pažljivo razdvajajte kosu iz žvakače gume, dio – po dio, kako bi spasili što više kose.

Ako ste zaprljali odjeću krvlju, protrljajte to mjesto sapunom i dobro isperite u hladnoj vodi. Nikako toploj. Možete probati i u mlakoj slanoj vodi, no najbolja je “obična” hladna voda.

Kemijska olovka skida se razrijeđenim alkoholom. Ali pripazite ako vam je odjeća intenzivnih boja, kako ne bi izblijedjela.

Ukoliko sami bojate svoju kosu, često su tragovi boje za kosu po cijeloj kupaonici, a i po vašoj koži.  S kože ih pokušajte skinuti limunom ili (masnom) kremom. A ako je završila po kupaonici, zamrljane površine što prije obilno operite vodom i deterdžentom ili trljajte limunom.

Mrlje od bilo kakvih boja uklanjaju se trljajući od rubova mrlje prema sredini, kako se ne bi proširile na ostatak tkanine!

Prilikom boravka u prirodi dobili ste one ružne zelene tragove od trave po hlačama? Probajte ih očistiti sokom od limuna, sapunom ili razrijeđenim alkoholom. Preporuča se da uvijek prvo probate sapunom. Čak i običnim deterdžentom za pranje suđa (najbolje prozirnim), a tek onda alkoholom…

Ako ste se zamrljali nekim pićem, umrljani odjevni predmet nekoliko minuta ostavite da stoji u hladnoj vodi, a zatim mrlju nasapunajte i blago istrljajte kako na tom mjestu odjeća ne bi izblijedila. Ukoliko je to piće crno vino, tada mrlju nemojte močiti. Odmah je posipajte solju i ostavite barem 5 – 10 minuta da stoji. Nakon što se sol ukloni, ako mrlja nije nestala možete je još blago istrljati sokom od limuna (bijele tkanine), sapunom ili mineralnom, ovisno o boji i osjetljivosti tkanine. No ako se crno vino osušilo na tkanini tu baš i neće pomoći navedeni trik sa solju, jer on djeluje samo odmah nakon što se vino prolije.

Ako je vaša mrlja masna, pažljivo je operite u razrijeđenom deterdžentu za pranje suđa. Ali pazite da boja ne izblijedi, nemojte jako trljati ili predugo ostaviti deterdžent na materijalu. Najbolje je prvo pokušati samo pjenom, a tek kasnije izravno sa deterdžentom.

Žute mrlje od znoja na bijelim majicama uklonite aspirinom!
Usitnite dva aspirina i pomiješajte ih sa pola čaše vode. Uronite majicu u ovu smjesu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije