Kako odabrati frizuru prema obliku lica?

Trendovi u frizerstvu mijenjaju se brže nego kosa može ponovno narasti za sljedeći trend. Mnoge su žene tako nezadovoljne postignutim rezultatima. Kod odabira frizure vodimo se poznatim osobama kao idolima – a zapravo uopće ne razmišljamo o našem obliku lica te da li ista frizura pristaje i  nama jednako kao osobi koja ju je proslavila.

Da bi se postigla “idealna frizura”, treba prije svega paziti na oblik lica a isto tako i na kvalitetu, oblik i gustoću kose.

No, kako na kraju odrediti koji je vaš oblik lica? Da li je to privlačan ovalan oblik? Ili srcolik? Ne, ipak je dijamantan? U moru svih oblika teško je točno odrediti.

Najlakši način da to učinite ipak postoji.

Svu svoju kosu maknite s lica i svežite je u rep. Zatim rubove lica ocrtajte make up olovkom  (za oči ili usne)  i na taj način bit ćete sigurniji. Ukoliko vam se ovaj “crtajući” način ne sviđa, postoji još jedan način.

Ravnalom izmjerite duljinu lica – cjelokupnu (od čela pa sve do brade). Dobivenu brojku podijelite s brojem tri i zabilježite je.  Nakon toga izmjerite duljinu lica počevši od vrha nosa pa do kraja brade.  Ako je prvi broj manji od drugog, lice je duguljasto, ako pak je veći lice je okruglo.  No, ako su brojevi približno jednaki – vaše lice je ovalno.

Kvadratno lice imaju oni kojima  je izmjerena brojka od lijeve do desne jagodične kosti približna kao i širina brade. Srcoliko lice krase širi obrazi i čelo u odnosu na čeljust i istaknutu malenu bradicu. Dijamantni oblik malo je teže razlikovati od srcolikog, no ipak se razlikuju u čelu.

Ukoliko imate ovalan oblik lica,pristaju vam gotovo sve frizure, tako da možete eksperimentirati najviše od svih tipova. Ovaj oblik lica “izdrži” svaku frizuru, a najbolje ćete ga istaknuti ako počešljate kosu unatrag. Ipak, budući da je u predjelu vilice lice nešto uže nego kod sljepoočnica, preporučuje se da izbjegavate ravnu, skroz opeglanu kosu koja je cijelom svojom dužinom jednako duga, kako se ne bi stvorio efekt piramide. Isto tako ne preporučuju se (pre)kratke šiške, jer ističu duguljasti oblik glave.

Ako je vaš oblik lica duguljast, za vas su šiške.  No i stepenaste te “razbarušene” frizure do ramena će vam pristajati. Trebate izbjegavajte skroz dugu i ravnu kosu, jer će vam lice izgledati još duže.

Kod četvrtastog lica ne preporučuje se kovrčava kosa, kako ne bi izgledalo još šire. Diskretni pramenovi će naglasiti ovaj oblik, ali nikako ne pretjerujte s njima, osobito nemojte stavljati debele pramenove! Ukoliko se odlučite za šiške, neka budu stepenaste te na stranu. Kod ovog oblika lica treba paziti na duljinu kose, koja nikako ne bi smjela biti u ravnini s bradom ili pak punija u predjelu ušiju jer će tako lice izgledati samo punije.

Zalizane frizure te kosa koja ističe gornji dio lica nije za srcolik oblik lica – tu spadaju najčešće kratke frizure. Vaš odabir bi morao biti duža kosa. Dobro će vam stajati i slojevite frizure (do brade). Ukoliko se odlučite za šiške – neka budu na stranu, puno ljepše će vam pristajati nego ravne. Neka Vaša kosa ima volumen u predjelu brade, a dozvoljen je volumen (u granicama) i kod korijena kose, no nikako u predjelu ušiju.

Dijamantno je lice vrlo slično srcolikom. Razlikuje se u obliku čela.Ovaj je oblik najširi upravo kod jagodica. Nemojte zaklanjati lice kosom. Isprobajte frizure koje daju punoću u predjelu brade. Nemojte skratiti kosu na predjelu brade i vrata. Možete isprobati i šiške, bilo ravne ili na stranu. Najviše ćete istaknuti ovaj oblik maknete li kosu s lica. Izbjegavajte razdjeljak. Frizure s razdjeljkom po sredini učinit će vaše lice dužim nego što je.

Ukoliko imate okrugli oblik lica – izbjegavajte stroge geometrijske frizure i razdjeljak po sredini glave. Ukoliko se ipak odlučite za razdjeljak – neka ide sa strane, isto vrijedi i za šiške – neka budu sa strane glave. Preporuča se i volumen na vrhu glave.

Možete li sad lakše odrediti koji je vaš oblik lica? Koji vam je najljepši?

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije