Često se pitamo jeli kasno da smršavimo? Jednostavan je odgovor nikad nije kasno!

Znanstvenici su potvrdili i da su rizici za kardiovaskularne probleme, tim veći što je osoba dulje pretila.

Nasuprot tome, osobe koje su gubitkom tjelesne mase prešle iz kategorije pretilih osoba u kategoriju onih s prekomjernom tjelesnom masom ili one koje su iz grupe s prekomjernom tjelesnom masom prešle u onu s normalnom tjelesnom masom smanjile su rizike i teret za svoj kardiovaskularni sustav, pokazalo je istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Stručnjaci pretilim osobama preporučuju promjenu stila života, uključujući zdraviju prehranu i vježbanje, dok istodobno ističu da je još uvijek najbolja strategija zaštite zdravlja sprječavanje dobijanja na tjelesnoj masi. Znanstvenici su u okviru istraživanja dugoročno pratili utjecaj kretanja tjelesne mase na kardiovaskularne rizike 1273 Britanaca od njihova rođenja 1946. godine.

Voditelj istraživanja John Deanfield s University College London kazao je da je to istraživanje jedinstveno jer prati pojedince tako dugo vremena – više od 60 godina i omogućava procjenu učinaka čak i umjerene promjene tjelesne mase.

“Naši rezultati sugeriraju da gubitak tjelesne mase u bilo kojoj životnoj dobi može rezultirati dugoročnim koristima za kardiovaskularno zdravlje i potvrđuju preporučene javnozdravstvene programe za promjenu životnog stila radi gubitka tjelesne mase”.

Ranija istraživanja pokazala su da je najkritičnija dob za skupljanje viška kilograma 38 godina za žene i 44 godine za muškarce. – članak prenosimo s web stranica Huni bike Shop.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije